Pregled spasava život

Izvor: RTS, 20.Jan.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled spasava život

Karcinom grlića materice peti je uzrok smrti kod žena u Srbiji. Svakoga dana četiri žene obole, a jedna izgubi bitku. Uprkos tome, podaci "Batuta" pokazuju da samo petina ide na preventivne ginekološke preglede.

Uz karcinom dojke i debelog creva, karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji, a tek petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, rečeno je na Institutu za javno zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Povodom osme evropske nedelje prevencije raka grlića materice, od 10. do 25. januara, direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić rekao je na konferenciji za novinare da se svake godine u Srbiji registruje oko 1.400 novoobolelih žena i u proseku 450 žena svih uzrasta umre od karcinoma grlića materice, odnosno da svakoga dana u Srbiji obole četiri žene i jedna izgubi bitku.

To Srbiju, dodao je, stavlja na drugo mesto u Evropi po stopi umiranja od te bolesti.

Najviše stope obolevanja od karcinoma glića materice zabeležene su u Pčinjskom okrugu - 39,4 na 100.000 žena, Šumadijskom 30 na isti broj, a Moravičkom 28,7.

Stopa umiranja, dodao je direktor "Batuta" varira tako da je najveća stopa mortaliteta u Pirotskom okrugu - 14,3 na 100.000 žena, Pomoravskom je 12,8, a Sremskom 10,4.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je ukazala je da je prioritet u 2014. godini rano otkrivnje raka grlića materice, dojke i debelog creva i naglasila značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Da je rano otkrivanje važno pokazao je i podatak, dodala je minstarka, što je u Evropi smanjena stopa smrtnosti sa tri na 2,6 odsto.

Prema rečima šefice Kancelarije za skrining raka pri Institutu "Batut" Verice Jovanović rekla je da žene od 25 do 64 godine koje žive u Srbiji imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom, da je tokom 2012. i 2013. godine pozvano 90.000 žena, ali da se tek se svaka druga odazvala testiranju.

U ovoj godini, dodala je, plan je da se oko 23 doma zdravlja dodatno uključe u skrining.

Aleksandar Stefanović, član Republičke stručne komisije za prevenciju raka grlića materice,  je rekao da je to bolest koja se može sprečiti, ali da je neophodno da se obavi skrining, da su uzročnici uglavnom poznati, a da je Papanikolau test bezbolan i besplatan.

Na konferenciji je ukazano i na značaj medija u obaveštavanju javnosti o ranom otkrivanju te bolesti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nedovoljna prevencija raka grlića materice

Izvor: EurActiv Srbija, 20.Jan.2014

Rak grlića materice je jedinstven po tome što se u potpunosti može sprečiti redovnim kontrolama kod ginekologa. U Srbiji se ta mogućnost ne koristi dovoljno, pa je rasprostranjenost ove bolesti dva puta viša od evropskog proseka. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.