Zbog afričke kuge, pojačane bezbednosne mere u lovištu “Deliblatska peščara”

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog afričke kuge, pojačane bezbednosne mere u lovištu “Deliblatska peščara”

Lovište “Deliblatska peščara” jedno je od tri visoko rizična kada je pojava afričke kuge svinja u pitanju. Tamo se, već skoro godinu dana, primenjuju posebne biosigurnosne mere kako bi se sprečila pojava te bolesti. Pojačana je i kontrola ulaska u lovište.

"Primenjujemo potpuno zatvaranje svih ulaznih tačaka i zaključavanje svih kapija i ostavljamo jednu protočnu kapiju na kojoj je postavljena dezinfekciona barijera. Između ostalog mi vršimo aktivan nadzor svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naših lovišta, a između ostalog i nadzor zdravstvenog stanja zapata divljih svinja", objašnjava Jovan Mirčeta, stručni saradnik za zdravstvenu zaštitu divljači u JP”Vojvodina šume”.

I lovcima se nalažu stroge mere dezinfekcije opreme i vozila, a obavezno je i slanje uzoraka mesa odstreljenih divljih svinja na analizu. Pre dobijanja dozvole za lov, proverava se i gde je lovac boravio u prethodnih mesec dana.

"Uzimamo izjave od lovaca o aktivnostima u prethodnih mesec dana, a pre izdavanje dozvole za lov obezbeđujemo i uzimanje uzoraka ustreljenih divljih svinja koje se dostavljaju nadležnom veterinarskom institutu. Do sada nije bilo potvrde ove zarazne bolesti u uzorcima koje smo slali. Pored toga vršimo i pretragu terena, određene su karte sa ucrtanim granicama lovišta gde su obeležena prirodna staništa divljih svinja, koje olakšavaju zaposlenima pretragu terena", kaže Jadranka Vujić, ŠG ”Banat” Pančevo.

Stalna je i kontrola unosa u lovišta neproverenih i nepropisno deklarisanih proizvoda za ishranu, koji takođe predstavljaju rizik za prenošenje te bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.