Zaoštrava se situacija u Južnoj Koreji: Tužioci traže hapšenje bivše predsednice

Izvor: Telegraf.rs, 27.Mar.2017, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaoštrava se situacija u Južnoj Koreji: Tužioci traže hapšenje bivše predsednice

Južnokorejski tužioci saopštili su danas da će tražiti nalog za hapšenje bivše predsednice te zemlje Park Geun-hje kojim se predviđa njeno zadržavanje u zatvorskoj ćeliji na do 20 dana dok je pod istragom zbog optužbi da je uzimala mito od velikih kompanija.

Odluku da zatraži nalog za hapšenje Park, kancelarija tužilaštva obrazložila je navodeći da postoji razlog za sumnju da će bivša predsednica pokušati da uništi dokaze, prenosi Rojters.

Ona je osumnjičena >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da je u dosluhu sa svojom prijateljicom Čoi Sun Sil vršila pritisak na velike kompanije da uplaćuju donacije u dve fondacije, koje su osnovane kako bi podržale njene političke inicijative.

Foto: Tanjug/AP

Ukoliko sud odobri nalog za hapšenje, Park (65) će postati treći bivši predsednik u državi koji je zadržan u pritvoru dok je bio pod istragom.

Park je prva demokratski izabrana predsednica koja je opozvana sa svoje pozicije.

Nedavno je saslušana u tužilaštvu u okviru istrage o korupcionaškom skandalu u koji je umešana

Tužioci su ispitali Park kao osumnjičenu prvi put otkako je Ustavni sud 20. marta potvrdio decembarsku odluku parlamenta o njenom opozivu.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, tužioci su odbili da prokomentarišu da li će Park biti pozvana na dodatno ispitivanje ili da li će zatražiti njeno hapšenje.

Park nije optužena, ali joj preti robija u trajanju od više od 10 godina ukoliko bude proglašena krivom za primanje mita od direktora velikih konglomerata, napominje britanska agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Seul: Tužioci traže nalog za hapšenje Park Geun Hje

Izvor: VOA, 27.Mar.2017

Tužioci južnokorejskog ministarstva pravde podneli su zahtev za izdavanje naloga za hapšenje opozvane predsednice Park Geun Hje optužene u vezi sa skandalom iznuđivanja mita od više miliona dolara.  Južnokorejska agencija Jonhap prenosi da su tužoci podneli taj zahtev danas. Južnokorejski...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.