Izvor: Danas, 25.Maj.2016, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dlaku

Austrija je za dlaku, tačnije 0,6 odsto, izbegla sudbinu da postane prva zemlja EU koja je za predsednika izabrala ekstremnog desničara. Nezavisni kandidat i bivši lider "Zelenih" Aleksander Van Der Belen, u "foto finišu" drugog kruga, pobedio je ubedljivog pobednika prvog kruga favorizovanog Norberta Hofera, iz "Slobodarske stranke", koju većina naziva ekstremno desničarskom, evroskeptičnom, antiimigrantskom i islamofobičnom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
                 

 Austrija i Evropa su, trenutno, odahnule, ali nastavak sledi. Očekuje se da ekstremna desnica zabeleži dobar rezultat na izborima u više zapadnih zemalja, među kojima su najbitniji predsednički u Francuskoj, a i Donald Tramp u SAD stoji sve bolje.

Analitičari smatraju da okretanje ekstremima, levici ili desnici, pokazuje da su građani nezadovoljni tradicionalnim političkim strankama i liderima. Kažnjavaju ih tako što glasaju za ekstreme, negde levicu (Grčka, Španija, Portugal), negde desnicu (ostatak EU). Pre nekoliko meseci, kolege u Beču su me ubeđivale da je slično u Austriji. Nisu, po njima, Austrijanci postali netolerantniji, niti simpatizeri neofašista, već su nezadovoljni višedecenijskom vladavinom socijaldemokrata i narodnjaka. Doduše, u Beču se baš i ne vidi zašto su nezadovoljni. Ekstremna desnica je uspela da (zlo)upotrebi izbeglički talas koji je prošle godine zapljusnuo EU i izbeglice, došljake i muslimane optuži za probleme koji su pogodili njihove zemlje. Tradicionalne stranke su se "upecale" i umesto da ponude rešenje, koje za tako bogate zemlje ne bi bilo teško, objasne da "drugi i drugačiji" nisu automatski teroristi, neprijatelji i babaroge, počele da se dodvoravaju populistima. A ko s ekstremistima "tikve sadi", od ekstremista i strada.

Zanimljivo je da je Hofen dobio značajnu podršku i pojedinih glasača ne-austrijskog porekla. Navodno su i Srbi u Austriji masovno glasali za kandidata "Slobodarske stranke", a koliko su Hofenov poraz žalili na pojedinim srpskim portalima, neko bi pomislio da se kandidovao za predsednika Srbije. Der Belen je potomak izbeglica, levičar, zalaže se za jednakost, zar on nije prirodan izbor za građane Austrije koji su stranog porekla? Zašto Srbi toliko simpatišu ekstremnu desnicu u inostranstvu, a dijaspora često i glasa za takve? Zato što su protiv EU? Hofen je, kao, protiv nezavisnosti Kosova, protiv muslimana, Dodikov "jaran", pa je zato dobio srpske simpatije i glasove. "Neprijatelj" mog "neprijatelja" automatski postaje moj "prijatelj"? Zar je to dovoljan razlog? Kada neko mrzi strance, on mrzi sve, neke manje, druge više. Znate ono "došli su prvo po Jevreje, onda po komuniste, na kraju po mene"? Lepo je, ne praveći nikakvu razliku među državama i narodima, rekla britanska ministarka oružanih snaga Peni Mordaunt - ubice, teroristi, kriminalci, silovatelji, otmičari... stižu u Britaniju ako ta zemlja ostane u EU, a Turska, Albanija, Srbija, Crna Gora i Makedonija postanu članice. Čovek bi pomislio da je i DŽek Trbosek bio il Turčin il Srbin.

Zašto mnogi u Srbiji i među Srbima misle da će, ako na vlast u nekoj zapadnoj zemlji dođe neki ekstremni političar, ispraviti "nepravde" nanete Srbiji i Srbima? Kao da bi Hofen, da je izabran, povukao austrijsko priznanje Kosova ili pokušao da podeli BiH. Ustaljene politike i sisteme teško da ijedan pojedinac može da poremeti. Pokazuju nam to i ekstremisti s leve strane. Šta su to uradili Cipras i "Siriza"? Ali, ima nade za ovdašnje simpatizere desničarskih ekstremista. Tramp jača, a "Slobodarska stranka" ima šanse da postane najjača na predstojećim parlamentarnim izborima. Možda Hofen ili njegov stranački lider Štrahe postanu kancelari Austrije. Ali, šta ćemo mi s našom "mukom"? Izgleda da Hrvatska povlači blokadu nastavka pregovora Srbije i EU.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.