ZAŠTO JE BITNO PISATI ĆIRILICOM? Razlozi zbog kojih se moramo vratiti našem pismu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2021, 23:12

ZAŠTO JE BITNO PISATI ĆIRILICOM? Razlozi zbog kojih se moramo vratiti našem pismu!

Postoji stotinu razloga zbog kojih bi Srbi trebalo da pišu ćirilicom, a ne latinicom, što ne znači da je ne treba znati, ali je nikako ne treba smatrati svojim glavnim pismom.

Ukoliko ćirilica nije vaše prioritetno pismo i ne koristite je, trebalo bi da počnete što pre, a razloga za to ima na pretek.

Ćirilica je pismo koje je zasnovano na prethodnom "slavenosrpskom" pismu po principu "piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano".

Srpsku ćirilicu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je uobličio i adaptirao još 1811. godine lingvista Vuk Stefanović Karadžić. Pravopis srpskog jezika određuje ćirilicu kao primarno pismo. U tekstu vam donosimo razloge zbog čega bi trebalo koristiti ćirilicu kao primarno pismo. U suprotnom, uslediće mu izumiranje.

Ćirilica je pre svega odraz srpskog nacionalnog identiteta i simbol. Iako je u Srbiji zvanično pismo, upotreba ćirilice je veoma nisko u procentima među srpskim stanovništvom.

Naime, latinica preovladava sa svojih 47% onih koji koriste ovo pismo kao primarno. U odnosu na svega 36%  onih kod kojih je ćirilica prioritet. Narod koji napusti svoj jezik i pismo, veru, kulturu i tradiciju prestaje postojati i pretapa se u neki drugi narod.

Ćirilično pismo je pre svega estetski prijemčivije i lepše, za razliku od latinice.

Staroslovensko pismo je jedna vrsta veroispovesti. Stoga je svaka upotreba ćirilice u osnovi potvrda verovanja u duhovni značaj pisanja.

Verski - Pismo pravoslavnih Slovena kao što su: Rusi, Belorusi, Ukrajinci, Bugari, Makedonci i Srbi se služe ćirilocom, a katolički Sloveni: Poljaci, Česi, Slovaci, Slovenci i Hrvati pišu latinicom.

Sa pravne strane u ustavu Republike Srbije napominje se da su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji "srpski jezik i ćiriličko pismo". Ova ustavna odredba je obavezujuća za sve.

I danas je ćirilica isključivo pismo Pravoslavne crkve. Isključivo korišćenje ćirilice povezuje nas - makar i nesvesno - sa pravoslavnom etikom.

Vukova ćirilica je svojevrsan srpski brend, nešto što odlikuje samo srpski narod i po tome je jedinstven. Upotreba ćirilice je neka vrsta nacionalnog obeležja nas Srba. Ona je mera našeg identiteta, integriteta i suveriniteta. Slaba upotreba ćiriličnog pisma svedoči o niskoj svesti srpske nacionalnosti i srpske države.

Drugi narodi, koji su pitanje pisma rešili na jedini prirodan način - na način jednoazbučja, mogu svoju snagu da upotrebe na druge kulturno - jezičke delatnosti. Mi smo, nažalost, u situaciji kada se još bavimo sa najelementarnijim pitanjem - pitanjem pisma. Socijalnu koheziju i kulturni napredak ostvarilo bi ćiriličko jednoazbučje.

Srbija je među retkim zemljama u svetu u kojima vlada dvoazbučje.  Dvoazbučje negativno deluje i na pisce koji takođe stalno moraju da se dvoume na kom pismu da pišu što zadaje velike muke takođe i izdavačkim kućama. Uvođenjem ćiriličkog jednoazbučja uklonila bi se ta nepotrebna kolebanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.