Vučić: Oduzeli smo Srbiju od tajkuna i ušli u svet

Izvor: Mondo, 27.Dec.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Oduzeli smo Srbiju od tajkuna i ušli u svet

Srbija je oduzeta od pljačkaša i tajkuna i vraćena je građanima,radnicima i onima koji plaćaju porez, kaže premniejr Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

"Mi smo vlada teških odluka za teško vreme, radili smo otvoreno, pošteno i odgovorno. Ovo će biti pristojna zemlja ako budemo vredno radili. Spustili smo Srbiju sa neba na kojem se ne radi, na zemlju na kojoj se teško radi, a moraće još teže", rekao je predsednik Valde Srbije Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na vanrednoj konferenicji za štampu.

Nema više mitova

"Sve mitove koji su nas godinama ubeđivali da smo posebni, da ništa nije do nas i da su prazne reči važnije od dela, morali smo da ostavimo iza sebe, kao i nerad, neodgovornost i definiciju 'da niko ne može da me plati toliko malo, koliko malo ja mogu da radim', kako su se prethodne vlasti ponašale, a zemlja bila prepuštena političarima i tajkunima, koji su je uništili", rekao je premijer.

Vučić je rekao da je 2015. godina izazova u kojoj će se svakkako promeniti izgled Srbije i dodao da je Vlada pred sebe postavila teške ciljeve, kojeprethodne nisu želele da postavljaju, i rekao da je uspela da Srbiju oduzme od raznih "razbojnika" i da je vrati običnim građanima.

Ja sam odgovoran za mere države, pa tek onda Vlada. Građani će biti bogatiji kada budemo radili više, a penzioneri kada Vlada uspe da ozdravi državu da bi oni dobili šta su zaradili. Uzimali smo čak od lokalnih samouprava, i Beograd je bio u deficitu, da bi isplaćivali penzije.

Premijer je istaka da se ova vlada suočila sa svim nasleđenim problemima odjednom, i da je preduzela sve teške mere koje je svet rekao da bi trebalo da se primene.

"Imali smo najveće poplave u poslednjih 100 godina i mnogi su zaboravili na njih i njihove posledice tri dana pošto smo izašli iz vanrednih situacija u 45 opština. Brže bolje se zaboravilo da će to ostaviti posledice i na budžet i državne finansije", rekao je Vučić, podsetivši da je Srbija novčano pomogla 17.643 porodice sa 4,2 milijarde dinara, da je izgrađeno 173 kuće, da će još 45 biti gotovi u januar, kao i da se rade objekti zaštite od poplava...

Predsednik Vlade je rekao i da je Srbija postalla veoma otvorena zemlja sa ogromnom aktivnošću na međunarodnom planu.

"Ministar spoljnih poslova, predsednik Srbije i premijer su imali susrete sa svetskim državnicima kao nikad dosad. Samo ja sam se susreo sa 31 predsednikom vlade u osam meseci, što su prethodni premijeri ostvarili zajedno za pet godina", kaže Vučić.

SERTIĆ I VUJOVIĆ NEĆE BITI SMENJENI

Biće rekonstrukcije Vlade, to sam rekao pre nekoliko meseci. Ali, nigde nisam rekao ni jedno ime, to su medijske spekulacije. Neće biti smenjeni ni (ministar privrede Željko) Sertić ni (ministar finansija Dušan) Vujović. Zadovoljan sam angažmanom ministara. Oni će svakako raditi još više, moraće da rade još više. Kada bude rekonsturkcija, bićete obavešteni, rekao je premijer Vučić.

U Brisel 9. februara

Šefica evropske diplomatije Mogerini pozvala je predstavnike Beograda i Prištine u Brisel 9.februara. "Nastavljamo razgovoe. S naše strane idemo ministar diplomatije Ivica Dačić i ja a iz Prištine, čini mi se, (Hašim) Tači i (Isa) Mustafa. Kasnije će ići resorni ministri", kaže premijer.

Premijer ja najavio prodaju Telekoma Srbija ali tim novcem "nećemo pokrivati deficit u budžetu", već će ići u investicione projekte i privredni rast.

Vučić kaže da se bira privatizacioni savetnik da očekuje da cena bude "dramatično veća od one koja je ponuđena 2011. godine kada su neki to pokušavli pre izbora da rade".

"Mislim da ćemo dobiti najveću cenu u istoriji koju je Telekom mogao da dobije", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Taj novac smemo da trošimo samo za investicije i za privredni rast, objasnio je Vučić i procenio da bi sledeće godine samo od poreza na dodatu vrednost (PDV) mogao da zabeleži prihod od 400 milijardi dinara.

U decembru smo ostvarili za tri milijarde veće prihode u odnosu na isti mesec prošle godine, naglasio je Vučić i istakao da podaci pokazuju da je povećana potrošnja građana, koji veruju da će, posle teških mera, Srbija 2016. godine zabeležiti značajan privredni rast.

"Deo opozicije još nije izašao iz 90-tih"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da deo opozicije još nije izašao iz 90-tih godina. "Oni ni o čemu drugom ne mogu da govore i ni u šta drugo se ne razumeju, pa se i u raspravi o budžetu najmanje pričalo o budžetu, zato što oni koji je trebalo da pričaju o budžetu nisu mogli o tome da pričaju jer nisu imali argumente", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ako naredne godine planirani prihod od PDV premašimo za 25 milijardi dinara, to nam je 200 miliona evra manji fiskalni deficit, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je u februaru 2014. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo registrovano više od 793.000 ljudi a da ih je danas 739.000, što znači da je broj nezaposlenih smanjen za oko 54,000, ili 6,88 odsto.

On je dodao da je to rezultat na koji Vlada može da bude ponosna.

To može da utiče na povećanje primanja građana, predvideo je Vučić i najavio da će 2015. biti godina velikih investicija.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.