Vučić:  Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2017, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je situacija u svetu veoma komplikovana i da Srbija mora da učini sve da "nikada ne bude na spisku zemalja koje je danas u pakao slao američki predsednik" Donald Tramp.

Vučić je posle Trampovog govora u Ujedinjenim nacijama rekao da je za Srbiju bolje da bude "izvan svakog radara", kako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bi sačuvala "svoju i budućnost svoje dece", objavila je televizija Pink.

"Naše je da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemlja koje je danas u pakao slao američki predsednik, da vodimo pamentnu politiku i sačuvamo svoju zemlju i narod", naveo je Vučić.

Tramp je u UN izjavio da su "otpadnički režimi" pretnja svetu i kao takve je označio Severnu Koreju i Iran, rekavši da će SAD "potpuno uništiti Severnu Koreju ako budu primorane da brane sebe i svoje saveznike", a osudio je i vladu zaraćene Sirije i dodao da neki delovi sveta zahvaćeni nasiljem "idu u pakao".

Predsednik Srbije je kazao da je danas čuo i "nekoliko dobrih i nekoliko iznenađujućih poruka" i dodao da će Trampov 45-minutni govor srpsko rukovodstvo detaljno analizirati.

"Danima i nedeljama ćemo raditi na analizi tog govora. Tih 45 minuta (govora Trampa) analiziraćemo 45 dana da bismo izvukli pouke i procenili šta je to što je najbolje za našu zemlju u narednom periodu", naveo je Vučić.

Izneo je da je "pažljivo slušao" govor Trampa i da o tome "porazgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom" i dodao da je primetio "veliku podeljenost u sali UN" povodom govora američkog predsednika.

Vučić je rekao da mu izgleda da postoje određene paralele sa stanjem pred Prvi svetski rat i s nekim drugim istorijskim prilikama.

"Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških reči danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja", rekao je Vučić.

Lavrov: Srbija stub stabilnosti na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku s ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, saopštilo je večeras u Beogradu Predsedništvo Srbije.

"Rusija je istinski prijatelj Srbije i mi ćemo i ubuduće da radimo na poboljšanju saradnje na svim nivoima, političkom i ekonomskom naročito", rekao je Vučić Lavrovu na sastanku tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Rusije Srbiji, kako u UN, tako i na drugim međunarodnim forumima, a zahvalio je i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Vučić je "naglasio da Srbija nema nameru da postane članica NATO, ili bilo koje druge vojne organizacije, kao i da ne planira uvođenje sankcija Rusiji".

Ruski ministar Lavrov je "istakao da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prijatelj Rusije, čiji će teritorijalni integritet i suverenitet Ruska Federacija uvek podržavati", piše u saopštenju.

Lavrov je "posebno naglasio značaj formiranja industrijske zone između Srbije i Rusije i rekao da, inače intenzivni, bilateralni odnosi mogu i moraju da budu još bolji".

Rusko ministarstvo: Lavrov i Vučić o bilateralnoj saradnji i Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov založili su se danas u Njujorku za dalju realizaciju zajedničkih investicionih projekata.

Vučić i Lavrov su se sreli na marginama 72. Generalne Skupštine UN, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Konstatovan je visoki nivo bilateralne saradnje, istaknuti su intenzivni politički kontakti i zajednička usmerenost na zajedničke investicione projekte", navodi se u ruskom saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je u razgovoru potvrđena tendencija ka nastavku tesne koordinacije u vezi s kosovskim pitanjem.

"Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji na Balkanu. Ocenjeno je da postoje bliski stavovi o nizu ključnih regionalnih i međunarodnih pitanja", navelo je rusko Ministarstvo.

Vučić u Njujorku s predsednikom Egipta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je neophodno raditi na povećanju trgovinske razmene Srbije i Egipta, saopštila je medijska služba predsedništva.

Vučić je u Njujorku u razgovoru s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem rekao da izmedju dve države "postoji višedecenijsko prijateljstvo" i da je zato potrebno da se bilateralni odnosi brže razvijaju, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je naveo da postoji atmosfera za obnavljanje komiteta za saradnju Srbije i Egipta, i pozvao je el-Sisija da poseti Srbiju.

El-Sisi je naveo da želi da radi na poboljšanju odnosa dveju zemalja, kao i na organizaciji uzajamne posete, što će umnogome doprineti poboljšanju saradnje Srbije i Egipta.

Dva predsednika koji su u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarali su i o saradnji u turizmu i podršci Srbije u borbi protiv terorizma, piše u saopštenju.

Vučič u Njujorku razgovarao s Vujanovićem, Čovićem i Cerarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku, gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i premijerom Slovenije Miroslavom Cerarom, saopšteno je iz predsedništva.

Glavne teme razgovora su bile ekonomska saradnja, bolji odnosi u regionu, kao i evropska perspektiva zemalja koje nisu članice EU, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je posebno sa predsednikom Crne Gore razmotrio brojne infrastrukturne projekte na kojima dve zemlje rade, a koje bi u narednom periodu trebalo neuporedivo bolje da povežu dve države.

Vučić i Leven o saradnji Srbije i Švedske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Švedske Stefan Leven ocenili su danas u Njujorku da su odnosi Srbije i Švedske značajno napredovali.

Vučić je rekao da je otvaranje prve robne kuće švedske marke IKEA najbolji pokazatelj uspešne saradnje Srbije i Švedske, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Dvojica sagovornika dogovorili su dalje unapređenje odnosa i razvijanje bliske saradnje uz poseban akcenat na privlačenje novih švedskih investitora u Srbiju.

Vučić i Plenković u Njujorku o boljim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarali su danas u Njujorku o neophodnosti popravljanja odnosa dve zemlje.

Vučić i Plenković razgovarali su o konkretnim koracima koje dve strane treba da preduzmu u narednom periodu, kako bi građani dveju zemalja imali opipljive koristi od uzajamne saradnje, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Lideri Srbije i Hrvatske su pored bilateralnih odnosa razgovarali i o situaciji u regionu.

Vučić i norveška premijerka u Njujorku o ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rzgovarao je danas u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, s premijerkom Norveške Ernom Solberg o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije.

Vučić je zahvalio norveškoj vladi na donaciji koju je uputila Srbiji, posebno na razvojnoj pomoći i pozvao premijerku da poseti Srbiju, a ona je Vučiću čestitala na ekonomskim reformama i suficitu u budžetu, saopštio je njegov kabinet.

Vučić se danas, pred početak Generalne debate na 72. zasedanju Generalne skupštine UN, sastao i s predsednikom Rumunije Klausom Johanesom. Dvojica sagovornika potvrdili su dobre i iskrene odnose dva naroda i dogovorili skoru posetu predsednika Srbije Bukureštu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.