Barać: Vlast kontroliše medije

Izvor: B92, 06.Okt.2011, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barać: Vlast kontroliše medije

Beograd -- Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać upozorila da su predstavnici vlasti u Srbiji izgradili mehanizme kojima sprečavaju kontrolu svog rada.

Barać je u intervjuu za dnevni list Danas rekla da odsustvo reakcije na izveštaj Saveta o pritiscima i kontroli medija u Srbiji ukazuje da su predstavnici vlasti "toliko sigurni da su uspostavili kontrolu u medijima da smatraju da nikakav izveštaj ne može to da ugrozi".

Upitana da li je neko pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stopira rad na izveštaju o medijima i njegovo objavljivanje, Barać je odgovorila odrično.

"Ne. Vlasti je inače poznato da takvi pritisci na rad Saveta nisu mogući, tako da se naši izveštaji zapravo stopiraju tako što se spreči da dodju do javnosti", rekla je ona.

Barać je ukazala da na izveštaj nisu reagovali čak ni oni mediji koji su predmet analize, što, kako je navela, ne samo da potvrđuje nalaz Saveta već i dokazuje u kojoj meri su mediji kontrolisani.

"Postavlja se pitanje da li mediji u Srbiji uopšte mogu da vrše svoju osnovnu funkciju", rekla je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Upitana o opštoj oceni stanja u medijima, Barać je rekla da su mediji "poslednjih godina sve više zatvoreni" i da se "može pratiti na koje načine se kontrolišu".

"Prilikom rada na izveštaju, uočena su tri velika problema, od kojih je jedan sakriveno vlasništvo medija. Drugi je taj što se iz državnih fondova izdvaja ogroman novac za propagiranje u medijima, što državne institucije ne smeju da rade, ne samo zbog uticaja na medije nego i zbog svog posla", rekla je Barać.

Prema njenim rečima, državne institucije moraju da rade samo ono što je u njihovoj nadležnosti, ali u njihovoj nadležnosti nije, na primer, kampanja "Očistimo Srbiju" već sprovođenje mera da Srbija bude čistija.

"Naše Ministarstvo za životnu sredinu, međutim, izdvaja ogroman novac za medije kako bi u medijima propagirali čišćenje Srbije, dok istovremeno Zapadnom Moravom pliva 100 kilograma opasnog medicinskog otpada", ukazala je Barać.

Kao treći problem navela je javni televizijski servis koji, prema njenom mišljenju, ne radi niti se ponaša kao takav.

"Treći problem je problem javnog servisa, koji ne radi niti se ponaša kao takav i upravo na javnom servisu najviše možemo da vidimo kako se manifestuju uticaji izvršne vlasti", rekla je Barać.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

To je Srbija: Vlast kontroliše medije

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2011

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać upozorila je da su predstavnici vlasti u Srbiji izgradili mehanizme kojima sprečavaju bilo kakvu kontrolu svoga rada...Barać je u intervjuu za dnevni list "Danas" rekla da odsustvo reakcije na izveštaj Saveta o pritiscima i kontroli medija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.