Visković: Zatvranje granice nije u interesu ni Srbije ni Hrvatske

Izvor: RTS, 23.Sep.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visković: Zatvranje granice nije u interesu ni Srbije ni Hrvatske

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković rekao je za RTS da zatvranje granice za teretni saobraćaj nije u interesu ni Srbije ni Hrvatske. Šteta je što u ovom trenutku kada su odnosi poremećeni, jedan dodatni činilac sa strane, na koga nismo računali dalje kvari odnose, smatra Visković.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesr Ivo Visković, komentarišući odluku Hrvatske da zatvori granični >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prelaz za teretni saobraćaj rekao je da hrvatska strana mogla uraditi nešto drugo ako su želeli protestovati ili pokazati nezadovoljstvo.

"Ovo čime su počeli može se lako pokazati kao mač sa dve oštrice koje će i njih posleći kao nas, jer njihova privreda ima interes za saradnju sa Srbijom. Oni u krajnjoj liniji imaju pozitivnu razmenu, imaju suficit u razmeni sa nama i ukoliko se ne postigne sporazum između dva premijera i ukoliko ne dođe do konsenzusa o zajedničkom rešenju, onda se može očekivati sa naše strane kontramere koje će pogoditi i hrvatsku privredu", rekao je Visković.
Prema njegovim rečima, to nije u interesu ni Srbije ni Hrvatske i šteta je što u ovom trenutku kada su odnosi poremećeni, jedan dodatni činilac sa strane na koga nismo računali, dalje kvari odnose.
Kroz našu zemlju je prošlo 170.000 izbeglica, pa Srbija nije primenjivala nikakve mere prema recimo, Makedoniji.
"Mislim da smo u ovom trenutku, poslužiću se terminologijom iz kosovskog mita uz rizik da budem proglašen da sam patetičan - ali izabrali smo carsko nebesko za razliku od drugih zemalja koje čvrsto stoje na tome da biraju carstvo zemaljsko. Odlučili smo da igramo jedan vrlo složen ali častan  proces u kojem nije lako. Sa ekonomske strane gledano, ja sam preračunao, premijer je rako da jedna izbeglica košta zemlju oko 70 evra, 170.000 izbeglica 12 miliona evra - to je veliki novac za svaku zemlji, pa i za Srbiju", rekao je Visković. 
Prema njegovim rečima, obraz, čast i ono što su elementarne vrednosti jednog društva kao što je naše - solidarnost posebno sa onima koji su u nevolji a izbeglice su to sigurno - nadilaze tu novčanu vrednost onoga što se radi.
Druge zemlje su verovatno kalkulisale sa tim koliko će ih to koštati i koliko može izazvati socijalnih neprijatnosti, smatra Visković.
"U Hrvatskoj je posebna situacija jer su oni u predizbornoj trci i to je verovatno dodvoravanje jednom broju glasača za koji misle da su desno orijentisani i koje bi želei privući na svoju stranu", kaže Visković.
Govoreći o tome što EU ne reaguje oštro na poteze koje su na granicama sa Srbijom preduzimale susedne Mađarska i Hrvatska, Visković kaže da je u EU to je način ponašanja, oni su izrekli određenu kritiku i ogradili su se od takvih postupaka.
"Ali mislim da su oni taktizirali kao što se uvek u takvim uslovima taktizira  u međunaropdnim organizacijama poput EU - zemlje članice se kritukuju ali ne tako da bi one doživele kao uvredu ili pritisak na njih", rekao je Visković.
Reakao je da su neke srednjoevropske zemlje pokazale nedostatak solidarnosti i podrške iuzbeglicama i da nije uobičajeno odlučiti preglasavanjem jer bi bilo loše za ugled tih zemljada da se u istoriji pominje kakav su nedostatak solidarnost pokazali u jednom teškom trenutku. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.