Više od trećine Srba koristi bakine lekove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od trećine Srba koristi "bakine lekove"

Kada osete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine Srba poseže za "bakinim kućnim lekovima", u Evropi u tome prednjače Nemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.

To je jedan od zaključaka petog Zdravstvenog izveštaja farmaceutske kompanije Štada, u okviru koje posluje Hemofarm, predstavljenog na međunarodnoj konferenciji u Berilinu u okviru projekta "Budućnost zdravlja".

Studija je pokazala da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se na "kućne" lekove kao što su čaj od nane, pileća supa, đumbir, soda bikarbona ili flaša sa vrelom vodom najviše oslanjaju Nemci (49 odsto), Poljaci (42 odsto) i Srbi (37 odsto).

S druge strane, za bakinim lekovima najređe posežu Italijani (14 odsto) i Belgijanci (16 odsto), koji lekove za prehladu ili stomačni virus pronalaze u apotekama, kao i Rusi koji su uvereni da znaju koji im je lek potreban i sami ga kupuju u apoteci, što čini polovina njih (49 odsto).

Većina ispitanika se savetuje sa apotekarom kada kupuju lek u apoteci, a o njegovim dejstvima najviše se raspituju Italijani (58 odsto), Španci (54 odsto) i Srbi (47 odsto).

S druge strane, o dejstvu i rizicima leka na internetu se najviše informišu u Rusiji (37 odsto) i Poljskoj (24 odsto), dok dr Gugla u tom slučaju najređe "konsultuju" u Francuskoj (10 odsto) i Belgiji (10 odsto).

Takođe, istraživanje je pokazalo da, kada osete prve simptome nekog blažeg oboljenja, poput stomačnog virusa, pregled kod lekara u najvećem procentu zakazuju Španci (38 odsto) i Belgijanci (24 odsto).

Studija sprovedena u devet evropskih zemalja među 18.000 ispitanika ustanovila je da se dva od tri stanovnika Evrope jos uvek oslanjaju na klasičnu medicinu, a da najveće poverenje imaju u Španiji (76 odsto), Velikoj Britaniji (76 odsto) i Belgiji (67 odsto), dok je u Srbiji konvencionalnoj medicini veruje 43 odsto ispitanika.

Istovremeno, svaki sedmi Evropljanin gubi ili nema poverenja u klasičnu medicine, navodeći da se zdravstveni sistem više bavi novcem nego zdravljem, a najviše ih je u Srbiji (24 odsto) i Rusiji (20 odsto).

Potpuno poverenje u konvencionalnu medicinu ima 12 odsto Srba, a 31 odsto navodi da veruju klasičnoj medicini, ali se bez obzira na to o određenim temama informišu i edukuju na internetu.

Takođe, više od trećine ljudi u Srbiji (34 odsto) interesuje se i alternativne pravce u medicini kao što su akupunktura, homeopatija...

Prvo međunarodno istraživanje u ime Štada Arzneimittel AG sproveo je institut za istraživanje tržišta Kantar Health u devet zemalja - Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U anketi su učestvovali ispitanici starosti između 18 i 99 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Više od trećine Srba koristi 'bakine lekove'

Izvor: RTV Pink, 16.Maj.2019

Kada osete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine Srba poseže za "bakinim kućnim lekovima", u Evropi u tome prednjače Nemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.