Veliki događaji u srpskoj istoriji povezani su sa ovim praznikom: Sve o Sretenju na jednom mestu

Izvor: Telegraf.rs, 15.Feb.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki događaji u srpskoj istoriji povezani su sa ovim praznikom: Sve o Sretenju na jednom mestu

Prvi najviši pravni akt u istoriji Srbije, poznat i kao Sretenjski ustav, usvojen je 15. februara 1835. godine.

U Republici Srbiji se 15. februara obeležava Dan državnosti. Simbolično praznovanje rođendana srpske državnosti u vezi je sa datumom koji je u mnogo čemu obeležio istoriju 19. veka.

* Na Sretenje, 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak u Orašcu

U Beogradskom pašaluku i šest okolnih nahija izbio je Prvi srpski ustanak.

Foto: Wikimedia
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Za početak ustanka smatra se održavanje skupa narodnih prvaka, mahom iz Šumadije, u selu Orašac, na mestu poznatom kao Marićevića jaruga, 2. februara 1804. godine po julijanskom kalendaru, odnosno 15. februara po gregorijanskom kalendaru. Na skupu je za vožda, vrhovnog vojvodu izabran Đorđe Petrović – Karađorđe i već tada se donela odluka o pokretanju akcije protiv Turaka. Istog dana, ustanici su napali turske jedinice širom kragujevačke nahije.

Iako ugušen, Prvi srpski ustanak je predstavljao tek početak srpske revolucije i na njegovim osnovama je građena buduća sloboda Srbije.

Ubrzo potom, usledio je i Drugi srpski ustanak, koji je rezultovao autonomijom Srbije u okviru Osmanskog carstva, stvaranjem Kneževine Srbije, i na taj način utaban je put do sledećeg važnog trenutka koji se dogodio tog istog 15. februara.

Foto: Wikipedia/public domain

* Sretenjski ustav je donet 1835. godine i bio je prvi demokratski ustav Srbije, pa je slavljen i kao Dan ustavnosti

Ovaj dokument neće dugo opstati zbog međunarodnog pritiska na malu balkansku kneževinu, ali će, mada prvi, igrom slučaja ostati upamćen i kao jedan od najliberalnijih ustava koje je Srbija imala. Knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav i jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Tako moderan ustav napisao je lekar i diplomata Dimitrije Davidović, koga će istorija zapamtiti, pre svega, kao prvog srpskog novinara, a bio je i knežev sekretar.

Foto: Wikipedia/Uroš Knežević

Ustav je ukinut pod pritiscima Turske, Rusije i Austrije 17. marta 1835. godine. Rusija je inače donošenje ustava prokomentarisala kao "francuski rasad u turskoj šumi".

* Od 2002. Sretenje je Dan državnosti Republike Srbije

* Od 2006. Sretenje je i Dan vojske Vojske Srbije

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.