VELIKI RASCEP U IZRAELU: Netanjahuu se crno piše, Ganc pokreće veliku istragu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020, 23:42

VELIKI RASCEP U IZRAELU: Netanjahuu se "crno piše", Ganc pokreće veliku istragu

Dodatno se zaoštrava već loš odnos ministra odbrane i premijera Izraela

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc imenovao je danas komisiju koja treba da istraži vladinu kontroverznu kupovinu nemačkih podmornica pre nekoliko godina.

Takvim korakom, dodatno se zaoštrava Gancov već loš odnos s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Kupovina podmornica i ratnih brodova u vrednosti od dve milijarde dolara, koje je proizvela nemačka kompanija TisenKrup, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u fokusu je korupcionaškog skandala u kojem je osumnjičeno sedam biznismena, uključujuci osobe bliske premijeru.

Netanjahu, kome se sudi za umešanost u tri odvojena korupcionaška skandala, nije među osumnjičenima u slučaju kupovine podmornica.

Beni Gantz tizenkilencre húzott lapot https://t.co/D5SDbAFcQt

— Új Kelet online 🇮🇱🇭🇺✡️ (@UjKeletOnline) November 22, 2020

Međutim, kritičari, uključujući njegovog ministra odbrane u vreme kupovine 2015. godine, kažu da se Netanjahu ponašao neprimereno i da je moguće da je bio u sukobu interesa.

Ganc je rekao da je odlučio da imenuje odbor nakon višenedeljnih konsultacija sa pravnim i odbrambenim zvaničnicima.

On je rekao da će komisija, koju će predvoditi jedan sudija u penziji, objaviti rezultate istrage u roku od četiri meseca.

Ganc i Netanjahu sklopili su u maju sporazum o podeli vlasti njihove dve partije, ali njihovu vladu, čiji je cilj navodno bio da se suprotstavi krizi izazvanoj epidemijom korona virusa, karakterisali su međusobni sukobi i nemogućnost delovanja.

Ukoliko rivali ne postignu dogovor o budžetu do 23. decembra, u Izraelu će biti održani novi izbori na proleće, u vreme kada će istražna komisija objaviti svoje nalaze.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.