Ganc pokreće istragu, partnerstvo sa Netanjahuom dovedeno u pitanje

Izvor: B92, 22.Nov.2020, 20:50

Ganc pokreće istragu, partnerstvo sa Netanjahuom dovedeno u pitanje

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc obrazovao je danas komisiju za istragu kontroverzne kupovine nemačkih podmornica pre nekoliko godina.

To je potez koji bi mogao da dovede do još veće napetosti u ionako lošim odnosima njega i premijera Benjamina Netanjahua.

Kupovina podmornica i ratnih brodova po ceni od dve milijarde dolara od nemačke kompanije Tisenkrup (Thyssenkrupp) je u fokusu korupcionaškog skandala u kojem je osumnjičeno sedam biznismena, uključujuči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neke koji su bliski Netanjahuu.

Netanjahu, kome se sudi za umešanost u tri druga korupcionaška skandala, nije osumnjičen u takozvanom slučaju nemačkih podmornica.

Kritičari, uključujući i njegovog ministra odbrane u vreme kupovine 2015. godine, kažu da nije postupio kako valja i da se možda radi o sukobu interesa.

Ministar Ganc, glavni Netanjahuov koalicioni partner je rekao da je odlučio da obrazuje komisiju posle konsultacija sa pravnim i zvaničnicima odbrane koje su trajale nedeljama.

Komisija koju će predvoditi penzionisani sudija će objaviti rezultate istrage posle četiri meseca.

Ganc i Netanjahu su se u maju dogovorili o podeli vlasti jer ni posle tri runde uzastopnih izbora za manje od godinu dana nije bilo jasnog pobednika.

Nova vladu čiji je cilj tobože bio da se suprotstavi krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa, karakterišu medjusobni sukobi koji je parališu.

U slučaju da rivali ne postignu dogovor o budžetu do 23. decembra u Izraelu će se morati održati još jedni izbori.

Netanjahuova konzervativna partija Likud optužila je Ganca da deluje iz političkih razloga i da nastoji da osigura glasove u vreme kada se njegova partija centra Plavo i belo ne kotira dobro sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.