Ustavni sud: Overa knjižice može i bez prethodnog izbora lekara

Izvor: S media, 23.Maj.2013, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud: Overa knjižice može i bez prethodnog izbora lekara

Ustavni sud doneo je privremenu meru o zabrani primene osporenih odredbi Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima je propisano da osiguranik mora da izabere lekara da bi overio zdravstvenu knjižicu.

Privremena mera će važiti do donošenja konačne odluke o oceni ustavnosti Zakona.

Sud je od Narodne skupštine zatražio da se u roku od 60 dana izjasni o osam spornih ustavno-pravnih pitanja, među kojima i da li se izbor izabranog lekara može tim zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << propisati kao obaveza.

Ustavni sud je "ocenio da njihovom primenom mogu nastupiti neotklonjive štetne posledice po jedno od najvažnijih ljudskih prava", navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.

Obustavljena je i primena dela iste odredbe “da ako osigurano lice ne izvrši izbor izabranog lekara ima pravo samo na pružanje hitne medicinske pomoći".

Od Skupštine traži da se izjasni da li se izbor izabranog lekara može ovim zakonom propisati kao obaveza.

Sud pita Narodnu skupštinu i da li postoji “objektivno i razumno opravdanje” da se osiguranom licu, uskrati (ograniči) pružanje zdravstvene zaštite samo iz razloga što nije izvršilo izbor izabranog lekara.

"Uplaćuju doprinose, a da im se ne pruža usluga?"

Da li su osporenim odredbama Zakona osigurana lica koja nisu izabrala lekara, dovedena u bitno različit položaj u odnosu na ostala osigurana lica, protivno principu jednakosti propisanog Ustavom i Evropskom konvencijom.

Ustavni sud da li propisani uslovi, s obzirom na posledice, prevazilaze ciljeve koji se žele postići u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu u sistemu izabranog lekara i da li se osigurana lica bez izabranog lekara mogu u suštini dovesti u položaj lica za koja se doprinosi uopšte ne uplaćuju - jer se i jednima i drugima pruža samo hitna medicinska pomoć, zapitao je sud.

(Tanjug)

Foto: Printscreen YouTube

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.