Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2017, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro Fond za liječenje djece oboljele od rijetkih bolesti

BANJALUKA - Nacrt zakona o Fondu solidarnosti za pomoć djeci oboljeloj od rijetih bolesti u narednih nekoliko dana naći će se u proceduri Narodne skupštine Republike Srpske, a Milorad Dodik, predsjednik RS izrazio je nadu da će zakon uskoro biti usvojen, a fond formiran do ljeta ove godine.

Ovo je danas dogovoreno sa predstavnicima udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece. Fond bi se finansirao izdvajanjem od plata svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zaposlenog radnika u iznosu od 0,25 odsto od mjesečnog neto primanja, s tim da svi koji ne žele izdvajati novac u ove svrhe mogu biti oslobođeni, dovoljno je da poslodavcu predaju pismenu izjavu o tome.

"Fond bi bio u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ne bi tražio dodatne troškove, imao bi zaseban upravni odbor i stručnu komisiju, a rad u Fondu bi bio bez naknade. Sve će biti transparentno i svakog trenutka moći će se vidjeti i priliv i odliv novca", pojasnio je Dodik. Procjenio je da bi se u Fondu, samo od plata, prikupilo 6.4 miliona KM, na godišnjem nivou.

"Djeca dolaze iz svih opština i smatramo da je potrebno da se i opštine uključe u sve ovo, kao i određene institucije Republike. Savez opština i gradova bi trebao propisati obavezu da učestvuju sa uplatama", istakao je Dodik.

Olivera Ratković, predsjednica banjalučkog udruženja građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ" kazala je da je osnivanje ovog fonda ideja i želja svakog roditelja.

"Samo zajedno možemo iznijeti ovako humane i velike projekte. Ovo će nam omogućiti da pomognemo svakom djetetu kojem je to neophodno", navela je Ratkovićeva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.