UŽIVO Vučić na promociji najmlađih oficira VIDEO

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 10:55

UŽIVO Vučić na promociji najmlađih oficira VIDEO

Počela je ceremonija tokom koje che u prve oficirske činove biti promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Na svečanost je stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kome je načelnik Vojne akademije prof. dr. pukovnik Srđan Blagojević predao raport ispred postrojenih ešalona Vojne akademije.

Najmlađim oficirima obratio se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić:

"Uvažene zvanice, Vojvoda Mišić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je davno rekao da se u ratu lako gubi glava ali i obraz. Danas ću govoriti iz srca ne iz glave, znajući kakvo je breme pred vama. Obraćam vam se znajući kakvi su izazpvi pred nama. Lepo je i časno biti vojnik i služiti svojoj otadžbini ali vam taj posao neće biti lak. Hvala vam što ste ozbljino i odgovorno pristupili tom poslu. Hvala vam što vam nije bilo teško ni po kiši, suncu i snegu obavljate zadatke i stavite otadžbinu ispred sebe. Kad kažem teško vreme i breme na vašim plećima mislim na situaciju i svetu i regionu za koju nismo ni krivi ni dužni. Školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakog ko bi pomislio da je Srbija lak plen. Zato ulažemo više nego ikada. Da li će nam biti to garancija da ćemo imati bolje vreme, nažalost nije. Bez obzira što je životni standard vojnika bolji i što vaši roditelji ne moraju da brinu hoćete li biti podstanari ili ne. Sve ćemo probleme rešiti. Ali morate da znate, moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju zemlju. Nija nam lako ni da vas naoružavamo jer ne možemo da uzmemo oružje sa Istoka jer ne dozvoljava Zapad,a kada hoćemo da kupimo oružje sa Zapada onda pitaju šta će vam. U regionu možete da čujete kako bi hteli da vide Srbiju što slabiju. Nikada nije problem kada se drugi naoružavaju, ali jeste kada Srbija hoće da bude odvraćajući faktor. Mi ćemo da čuvamo mir, ne smemo da pokazujemo slabost, nastavićemo da razvijamo svoju industriju i da budemo svoji na svome. Verujte mi na reč bićemo još jači. Jer nema većeg oružja od ovako pametnih ljudi. Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija!" poručio je Vučić.

Vučić uručio najboljim kadetima sablje

Najuspešnijim kadetima među kojima su Đorđe Pešić, Viktor Teodosić, Milica Marinković, Dijana Đokić, vrhovni komandant i predsednik Vučić uručio je oficirske sablje sa posvetom.

"Prilika da vam se obratim je istovremeno i čast i odgovornost. Mi oficiri Vojske Srbije od prvog koraka učimo kako da nosimo najveći teret. U ime cele klase kažem, bilo je zadovoljstvo koračati ovim putem," rekao je prvi u rangu Đorđe Pešić i poručio "nema toga što se za otadžbinu ne može dati".

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima - Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić - uručene su sablje sa posvetom.

Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Tokom održavanja manifestacije, do 14:30, biće zaustavljen saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine i u okolnim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.