UŽIVO KONFERENCIJA: Namera Junajted medije je sprečavanje širenja i jačanja Telekoma Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2020, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽIVO KONFERENCIJA: Namera Junajted medije je sprečavanje širenja i jačanja Telekoma Srbije

Generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk rekao je da više od sedam dana traje situacija u koju je kompanija došla ne svojom voljom, te da od 17. januara u ponoć korisnici nemaju 11 kanala.

Telekom Srbija organizovala je konferenciju za medije povodom aktuelne situacije u vezi sa emitovanjem TV kanala kompanije "Junajted medija".

- Supernova nije isključila kanale svojom voljom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nego zato što je od strane Junajted medije stigao ultimativni nalog da se kanali isključe - rekao je Ćulibrk.

On je pokazao pisma ucene Junajted medije da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću moraju da isključe kanale najpre u 21 čas, a onda u 22.30.

- Supernova čak i prihvatila cene koje su bile značajno veće koje su imali u prethodnim ugovorima sa Junajted medijom. Cenu smo prihvatili jer je to interes građana - rekao je on.

Dodao je da je molio Junajted mediju da izbace nezakonite elemente iz predloga ugovora, te da su bili spremni da ih potpišu.

- Ovakav model ugvora nisam video i ovakve pregovore, bez mogućnosti da se oko bilo čega dogovarate je nezabeleženo. U svakoj drugoj tački i članu imate pretnju raskida ugovora i kazni koje dostižu i 20 miliona evra - rekao je Ćulibrk.

Kako je kazao, plasirana je zamena teza da Junajted medija nije htela da potpiše ugovor sa "fantomskom firmom".

- Svima je jasno da je Supernova naš brend, nije zahtevano da potpišu ugovor sa Supernovom, već kompanijama koje posluju sa tim brendom, najpre Radijus vektor i Kopernikus - kazao je Ćulibrk.

On je dodao da je Telekom Srbija spremna da nastavi pregovore sa Junajted medijom i da još kako danas uključe signal i vrate kanale.

- Mi smo uputili mejl predstavnicima Junajted medije da smo spremni za nastavak razgovora, koliko sutra smo spremni da sednemo i da razgovaramo i da dođemo do ugvoora koji je zakonit i istog momenta spremni smo da pustimo kanale.

Vladimir Lučić, koordinator za internet Telekom Srbija pozvao je Junajted mediju da povuče svoje pretnje kaznama.

- Ubeđeni smo da je čitava ideja da se nama isključi Sportklub. Mi kao Telekom Srbija imamo Arenu, SBB ima Sport klub i to su dve najveće vrednosti među kanalima - rekao je Lučić.

Kazao je da je 50 puta nepovoljniji ugovor koji je Junajted medija ponudila Supernovi, te da nije jasno da je posle takvog pregovaranja sledi naredba o isključenju.

- Podneli smo zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, obratili smo se i svim ambasadama EU i Evropskoj komisiji jer se radi o kompanijama koje posluju u EU i Luksemburgu - rekao je Lučić.

Lučić je na pitanje novinara kazao da od Junajted medije Telekom nije dobio ugovor, već pojedinačni kablovski operateri koji posluju u okviru Supernove kao brenda Telekoma Srbije.

Kako je kazao Ćulibrk, Junajted medija jeste konkurent Telekomu Srbije, ali da su namerno izbegavali da potpišu ugovor sa Telekomom direktno.

- Namera SBB je bila da potpuno zavladaju teritorijom Srbije. Na sve načine su pokušavali da sa međunarodnim kanalima kroz ekskluzivne aranžmane potpišu takve aranžmane i izbace Telekom Srbiju, eklatantan primer za to su Fox kanali - rekao je Ćulirk.

Prema njegovim rečima, namera Junajted medije je sprečavanje širenja i jačanja Telekoma Srbije.

Ponovio je da je Telekom Srbija spremna za nastavak pregovora, samo bez ultimatuma da kanali budu isključeni.

- Preko 90 odsto građana je već 18. januara ujutru zvalo kol centar da pita prevashodno za Sport klub - rekao je Ćulibrk i dodao da su građani najviše zainteresovani za te kanale.

Dodao je da od Junajted medije očekuje da kažu Telekomu da uključe svih 17 kanala, a ne samo pojedinačne televizije poput N1.

- Insistiranjem na taj način se ne poštuje interes građana. Telekom Srbija ima svoj interes, pre svega Supernova. Da bismo uključili svih 17 kanala moramo dobiti dozvolu od Junajted medije, sutra ih čekamo u kancelarijama - rekao je on.

Prema rečima Ćulibrka, što se Telekoma Srbije tiče u pregovorima nema nikakve politike, ali se nada da je "nema ni sa druge strane".

Ćulibrk je kazao da će Telekom tužiti Junajted mediju zbog plasiranja lažnih vesti.

- Tužićemo Junajted grupu zbog plasiranja lažnih vesti, jer je svima jasno da mi nismo krivac i da nije tačno da smo mi isključili kanale. Sada je svima jasno da su ih oni isključili. Mi ćemo tražiti pravdu na sudu i naknadu štete - rekao je Ćulibrk.

Lučić je negirao da je Telekom dobio od Junajted medije nikakav predlog da emituje pojedinačno kanal N1.

- Očigledna je namera bila Junajted medije da nam isključe Sport klub, pregovori nisu propali, nego su prekinuti jer je bilo očigledno da smo prihvatili uslove - pojasnio je Lučić.

Dodao je da je ranije Srbijom rukovodio "kartel kablovaca koji je vodio SBB", te da je teritorijalnim ograničenjem Junajted medija sada pokušala da spreči širenje Telekoma, a da je to odredba koju je Telekom tražio da se izbaci iz predloga ugovora o saradnji.

- Mi smo u petak opet poslali zahtev za pregovore, u ponedeljak smo ih opet zvali na razgovore. Mislim da je mnogo normalnije ne isključivati kanale i u takvoj atmosferi nastaviti pregovore - rekao je Lučić.

Ćulibrk je kazao da zaposleni N1 treba da se obrate svojim vlasnicima, a ne Telekomu, te da nisu imali nameru da smanje vidljivost te televizije, već naprotiv, da se prošire i omoguće gledanje tog kanala širom Srbije.

- Problem volje za saradnjom je na drugoj strani, iz kojih razloga i pobuda, mi možemo da pretpostavimo, ali treba pitati i drugu stranu - rekao je Ćulibrk.

Pregovorima koji nisu uspeli 210.000 korisnika je ostalo bez kanala Junajted medije.

Prema rečima predstavnika Telekoma Srbija, televizija N1 bila je 38. po gledanosti, Sport klub je bio daleko na višem mestu po broju gledanosti.

- Telekom Srbija je bio sputan 10 godina, ali nikada nismo izlazili u javnost da kukamo na nekoga. Napravili smo jedan ozbiljan konzorcijum gde smo prokrćčili put kako da dođemo do dozvola. Nije možda kriva ni gradska organizacija, a možda je trebalo da izađemo u javnost još 2006. godine -  rekao je Ćulibrk.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Direktor Telekoma Srbije: Junajted medija nam je zabranila emitovanje kanala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2020

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk rekao je danas da je Junajted medija ultimativno zabranila Telekomu emitovanje N1, Sportkluba, Sinemanije, Granda i drugih njihovih kanala, te da za to što su gledaocima Supernove uskraćeni ti kanali nije odgovoran Telekom..."Ono što želimo da podvučemo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.