UVEDENE MERE RECIPROCITETA: Zabranjeno sletanje crnogorskih aviona na beogradski aerodrom

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 20:08

UVEDENE MERE RECIPROCITETA: Zabranjeno sletanje crnogorskih aviona na beogradski aerodrom

Prethodno je Vlada Crne Gore donela odluku o otvaranju granica svoje zemlje za čak devet država među kojima nema Srbije.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je na osnovu reciprociteta doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradaki aerodorom "Nikola Tesla".

U obrazloženju ove odluke stoji da kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije je onemogućen ulazak u Crnu Goru.

- Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID - 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio - prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio- prevoziolaca registrovanih u Republici Srbiji - navodi se obrazloženju.

Kako se saznaje, na beogradski aerodrom upravo je sleteo jedan avion "Montenegro erlajnsa" sa 115 crnogorakih studenata. Kako odluka Direktorata važi od sutra, studenti će moći da ostanu u Srbiji.

Podsećamo, Marković je na pres konferenciji u Podgorici rekao da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

Kao što se može videti, Srbija nije na spisku zemalja za koje će moći slobodno da uđu u Crnu Goru, razlog za to je, kako je rečeno jer smo navodno i dalje "pod maskama".

- Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasna upustva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati - rekao je premijer Crne Gore.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.