U prokupačkoj opštini prepolovljen rod šljive

Izvor: RTS, 21.Avg.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prokupačkoj opštini prepolovljen rod šljive

Toplički proizvođači šljiva ovih dana beru ono što je preostalo nakon vremenskih neprilka tokom proleća i leta. Rod je u prokupačkoj opštini manji za 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok u opštini Blace šljive ponegde ima samo u nekoliko planinskih sela. Zbog ovakve situacije i nedostatka sirovine, mnoge sušare, po prvi put otkako su izgrađene, neće raditi.
Godina za zaborav, za većinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvođača šljiva u Toplici. Kažu, što je preteklo od mraza, dokusurili su grad ili višemesečna suša, tako da je ove godine za tržište ostalo veoma malo.

"Pola na pola je rodilo, nije baš kako treba".
"Pa ove godine dosta slabiji rod,negde 30 posto u odnosu na prošlu godinu".

U blačkom kraju samo se retki proizvođači, ove godine, mogu radovati kakvom-takvom rodu.
"Nismo ni mi baš zadovoljni sa rodom. Jedno drvo rodilo, savilo se do zemlje, a do njega drugo nije rodilo. I to je nešto, mraz, kad je on, čisti redom, kad je slana ona čisti kompletno. Znači ovo je nešto specifično", kaže Božur Kozić, voćar iz Muzaća kod Blaca.

Iako je berba onoga što je preostalo u punom jeku, pripremljena ambalaža, kod prerađivača na području ove opštine, uglavnom stoji prazna. Većina njih ove godine neće ni paliti peći u svojim sušarama.
"Svake godine radimo do stotinak tona suve šljive i to uglavnom organske, pošto se bavimo tom organskom proizvodnjom i preradom. Nažalost,ove godine takva je situacija da jednostavno nema sirovine i neće biti posla", kaže Srećko Jovanović, "Agro bis" Barbatovac kod Blaca.
"Vršili smo procenu štete na voću. Šteta je nekih 973 miliona, znači neka tri godišnja budžeta ili tri godine budžeta opštine Blace", kaže Bojan Nikolić, opština Blace.

Stručnjaci upozoravaju da je zbog velikih šteta, koje su pretrpeli proizvođači, sasvim izvesna redukovana primena agrotehničkih mera tokom jeseni i zime.
"Proizvođači moraju da prosto obrađuju i zaštite svoje zasade posle berbe kako bi imali kontinuitet zdravog i stabla i roda sledeće godine", kaže Dejan Tonić, PSS u Prokuplju.
Značajno veća potražnja u odnosu na ovogodišnji rod, uticala je i na cenu po kojoj se šljiva prodaje, koja je i do tri puta veća u odnosu na prošlu godinu, i kreće se od četrdeset do četrdeset pet dinara za kilogram.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.