U petak konačna presuda optuženima za genocid u Srebrenici

Izvor: SandzakPress.net, 29.Jan.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak konačna presuda optuženima za genocid u Srebrenici

Holandija – Žalbeno vijeće Haškog tribunala u petak će izreći konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u ljeto 1995. Prvostepenom presudom, izrečenom 2010, Tribunal je potpukovnike Vujadina Popovića i LJubišu Bearu nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ih krivim za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je Vojska Republike Srpske, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << je bila proglašena zonom pod zaštitom UN. Popović (56) je u to vrijeme bio načelnik za bezbjednost Drinskog korpusa VRS, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu te vojske. Istom prvostepenom presudom, na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici bio je osudjen Drago Nikolić, bezbjednosni oficir Zvorničke brigade VRS. Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (55) tada je izrečena zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premještanja stanovništva. General Radivoje Miletić (67), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premještanje iz Srebrenice i Žepe u julu 1995. i osudjen na 19 godina zatvora. Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu (54), Tribunal je izrekao kaznu od 17 zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona. Borovčanin je tu presudu prihvatio i nije uložio žalbu i trenutno izdržava kaznu u Danskoj. Milanu Gveru (73), pomoćniku generala Mladića, bila je izrečena kazna od pet godina zatvora zbog progona Muslimana iz Srebrenice i Žepe. General Gvero umro je na privremenoj slobodi u Srbiji. (Beta)

Nastavak na SandzakPress.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hag: Sutra konačna presuda oficirima Vojske RS za genocid

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2015

Žalbeno vijeće Haškog tribunala u petak će izreći konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995...Prvostepenom presudom, izrečenom 2010., Tribunal je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu nepramoćno osudio na doživotni zatvor,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.