U LEDENOM CRNOM RZAVU DO ČASNOG KRSTA ZAPLIVALO 60 MEŠTANA: Zlatiborci se nakon hladne vode zagrejali uz trubače

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 15:48

U LEDENOM CRNOM RZAVU DO ČASNOG KRSTA ZAPLIVALO 60 MEŠTANA: Zlatiborci se nakon hladne vode zagrejali uz trubače

Da zapliva za Časni krst odlučilo se oko šezedesetak plivača, a najmlađi učesnik imao je svega osam godina

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika simbolično je obeležen u zlatiborskom selu Vodice na reci Crni Rzav. Kako je temperatura prethodnih dana bila izuzetno niska, meštani su u zaleđenoj vodi napravili mini jezerce i zaplivali do Časnog krsta.

- Voda jeste hladna, ali nam je toplo oko srca, jer se trudimo da poštujemo našu veru i ispoštujemo običaje. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Svi koji su danas zaplivali u Crnom Rzavu su pobednici - rekao je jedan od učesnika.

.

Za sve učesnike obezbeđena je kuvana rakija i hrana a promrzle plivače pored toplog napitka dodatno su zagrejali trubači.

U Priboju se plivalo u Limu, gde je u konkurenciji 33 plivača do Časnog krsta prvi stigao Marko Karadzić. Inače, reka Lim je bila izuzetno hladna a vodostaj je bio jako visok što je pravilo nedaće hrabrim Pribojcima, od kojih je najmlađi učesnik imao 18 godina.

- Ovo je dokaz da smo mi, naša tradicija i naša vera, jači i od pandemije - rekao je pobednik šeste manifestacije plivanja za Časni krst u Priboju.

Bogojavljensko plivanje na Zlatarskom jezeru otkazano je zbog korone, a ove godine nije se plivalo za časni krst ni Prijepolju.

Zbog epidemiološke situcije plivanje za Časni krst otkazano je i u Čačku, a sveštensvo je rano jutros osveštalo reku Zapadnu Moravu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.