Tužilaštvo BiH: Obustavljena istraga u slučaju Dobrovoljačka (VIDEO)

Izvor: S media, 17.Jan.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH: Obustavljena istraga u slučaju "Dobrovoljačka" (VIDEO)

Tužilaštvo BiH donelo je naredbu o obustavi istrage protiv: Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakić, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžia jer je kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih, nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Nema obustavljanja istrage >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << protiv Ganića i Divjaka

Operisan Ejup Ganić: Bolje mi je nego u Beču

Sarajevo: Svečani doček Jovana Divjaka (VIDEO)

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv osumnjičenih osoba, donesena je na temelju 352 izjave svedoka i 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH, a prenosi Avaz.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično delo ratnog zločina jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu. Istraga u vezi sa ovim posledicama i radnjama se nastavlja.

Tokom istrage je utvrđeno da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba T.O., te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i malteretiranje tih zarobljenika.

Pretnje iz RS-a: Odzvonilo je Sudu i Tužilaštvu BiH

Nakon što je Tužilaštvo BiH donelo odluku o obustavljanju istrage u predmetu "Dobrovoljačka" oštre reakcije pristižu iz RS.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da je obustavljanje istrage protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i još 12 bivših vojnih i policijskih funkcionera iz Sarajeva u slučaju "Dobrovoljačka" čisto politikantska odluka Tužilaštva BiH.

"Mislim da RS apsolutno ne može da ima poverenje ni u Sud ni u Tužilaštvo BiH. Ja ću, naravno, nastaviti da se borim protiv tog monstruma, koji postoji kao jedino mesto za optužbe i osudu pripadnika samo jednog naroda", kazao je Dodik u telefonskoj izjavi za Radio-televiziju RS (RT RS) iz Izraela gde boravi u zvaničnoj poseti.



Cilj odluke Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage jeste da "zaštiti zločince i opravda zločin, kao i pokušaj amnestije političkog i vojnog vrha u Sarajevu za početak rata", smatra srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Siguran sam, međutim, da to sve sigurno neće proći jer istina se ne može sakriti. Ona danas nije potpuno izašla na videlo, ali hoće", rekao je Radmanović.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je danas da "Sarajevo nastavlja politiku 'pranja' od bilo kakve krivice za rat i zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić smatra da je odluka Tužilaštva BiH "zaprepašćujuća".

"I dalje se posredstvom pravosudnih institucija BiH nastavlja obračun sa Republikom Srpskom i Srbima u BiH", rekao je Đokić.

Predsednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ocenio je da je obustavljanjem istrage u predmetu "Dobrovoljačka" Tužilaštvo BiH pokazalo da "apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima i da je ovoj slučaj samo potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države".

"Da toliko dokaza, snimaka, izjava svedoka nije bilo dovoljno za optužnicu - neshvatljivo je svakom razumnom čoveku", rekao je Džombić.

(Agencije, Dnevni avaz)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.