Tribunal naložio da se Šešelj vrati u Hag

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal naložio da se Šešelj vrati u Hag

HAG - Apelaciono vijeće Haškog tribunala zatražilo je danas od Sudskog vijeća da odmah poništi odluku o privremenom oslobađanju predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i naredi da se on vrati u Hag.

U odluci se navodi da Sudsko vijeće, odmah po povratku Šešelja u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, treba da Srbiji i Holandiji da priliku da iznesu svoje stavove u vezi sa ovim pitanjem.

Žalbeno vijeće je naredilo da se potom izvrši >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nova procjena uslova eventualnog privremenog puštanja Šešelja na slobodu.

U odluci se navodi da aktuelni uslovi Šešeljevog puštanja na slobodu treba da ostanu na snazi dok se čeka odluka Sudskog vijeća o poništavanju prethodne odluke.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj neće se dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, rečeno je Srni u vrhu ove stranke povodom odluke Žalbenog vijeća Tribunala da zatraži da se lider radikala vrati u haški pritvor.

"Stav predsednika stranke i kada se vratio iz Tribunala i danas je nepromenjen, a to je da se on dobrovoljno neće vraćati u Haški tribunal", rekao je Srni član Generalnog sekretarijata SRS zadužen za odnose sa medijima Milan Damjanović.

Upitan da li će se Šešelj vanredno obraćati javnosti povodom ove iznenadne odluke Haškog tribunala, Damjanović je podsjetio na to da radikali četvrtkom u 12.00 časova održavaju redovne konferencije za novinare u sjedištu stranke u Zemunu.

Lider Srpske radikalne stranke poručuo je da mogu samo da ga uhapse.

"Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse", rekao je Šešelj za "Večernje novosti".

Šešelj je naveo da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtjev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

On je naveo da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

On je naveo da se nalazi u sjedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove, a popodne će biti u Boru gdje će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Hag traži povratak Šešelja!

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2015, 04:48

Odlukom da Vojislava Šešelja posle nepunih pet meseci vrati u Hag radi novog razmatranja odluke o njegovom puštanju na privremenu slobodu, Tribunal je ponovo uzdrmao Srbiju. U Vladi Srbije koja se našla u procepu, jer joj je i pored pune saradnje udaren ozbiljan šamar, ne kriju neprijatnu zatečenost...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.