Tramp: Netanjahu je čvrst, inteligentan i snažan

Izvor: B92, 28.Feb.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Netanjahu je čvrst, inteligentan i snažan

Hanoj -- Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Hanoju da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu "čvrst, inteligentan i snažan".

"Mogu da kažem da radi odlično posao premijera", rekao je Tramp u Hanoju posle neuspelog samita o nuklearnim pitanjima sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom.

Izraelski državni tužilac treba kasnije danas da saopšti da li će podići optužnicu za korupciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv izraelskog premiejra Benjamina Netanjahua posle dvogodišnje istrage. Ta optužnica bi bila prva u istoriji Izraela protiv aktuelnog premijera. Policija je preporučila da se Netanjahu optuži za mito, prevaru i izneveravanje poverenja u tri različita slučaja.

Moguća optužnica ne bi bila podignuta pre održavanja prevremenih izbora 9. aprila posle kojih bi Netanjahu ukoliko pobedi ušao u peti mandat posle gotovo 13 godina na vlasti.

Tramp je dao ovu izjavu u Hanoju nekoliko dana pošto je njegov zet i savetnik Džared Kušner iza zatvorenih vrata predstavio američki mirovni plan za Bliski Istok. Taj predlog treba zvanično da bude predstavljen posle izraelskih izbora.

Džared Kušner je krenuo na regionalnu turneju po Bliskom istoku da pokuša da prikupi podršku za američki mirovni predlog. On je ove nedelje razgovarao sa saudijskim kraljem i prestolonaslednikom, sa vođama Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Omana i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Ceo život sam slušao da govore da će najteži od svih sporazuma, kada se govorilo o teškim sporazumima, biti održavanje mira između Izraela i Palestinaca", rekao je Tramp u Hanoju.

"Oni kažu da je to nemoguć sporazum. Ja bih voleo da ga postignem. Videćemo šta će se dogoditi", dodao je Tramp.

Od dolaska Trampa na čelo Bele kuće Vašington je zadao niz teških udaraca Palestinskoj upravi prekidanjem pre svega stotine miliona dolara pomoći Palestincima.

Palestinski predsednik Mahmud Abas odlučio je da bojkotuje adminsitraciju američkopg predsednika koji je po njemu diskreditovao SAD u njihovoj istorijskoj ulozi posrednika, time što je 2017. priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OPTUŽNICA PROTIV NETANIJAHUA ZBOG KORUPCIJE: Pada premijer Izraela?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2019

Protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua biće podignuta optužnica zbog sumnje na korupciju...Očekuje se da će Netanijahu biti saslušan zbog optužbi...Izraelski državni tužilac odlučio je da optuži premijera zbog sumnje na mito, prevaru i zloupotrebu službenog položaja...Israeli PM...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.