Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2017, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson: NATO da bude spreman da se brani od ruske agresije

BRISEL - Državni sekretar SAD Reks Tilerson saopštio je saveznicima na svom prvom sastanku sa kolegama iz NATO u Briselu da će SAD održati prethodni dogovor i osigurati da Alijansa bude spremna da se odbrani i protiv eventualne ruske agresije, prenosi Rojters.

Tilerson je upozorio saveznike NATO da povećaju vojne budžete ili smisle plan da dostignu budžetske smjernice Alijanse u sljedeća dva mjeseca.

Tilerson je naglasio da SAD troši neproporcionalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mnogo na odbranu u poređenju sa ostalih 27 članica NATO, stoga očekuje djelovanje predsjednika SAD Donalda Trampa na sastanku sa liderima alijanse 25. maja.

NATO lideri zavjetovali su se 2014. godine da obustave bezbjednosne troškove i usredsredi se ka cilju - utroška od dva odsto BDP-a u narednih deset godina.

Samo četiri države su na toj brojki trenutno: Britanija, Estonija, Grčka i Poljska.

"Saveznici koji nemaju konkretan plan da troše dva posto BDP-a na odbranu do 2024. godine bi trebalo da ga odmah osmisle. Saveznici koji imaju plan o postizanju te brojke trebalo bi da ubrzaju napore i pokažu rezultate", rekao je Tilerson.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.