Tedeski: Ozbiljno razmatramo četvorodnevnu radnu nedelju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tedeski: Ozbiljno razmatramo četvorodnevnu radnu nedelju

Na večerašnjem skupu, koji je bio prvi deo Consumer Rules Summita, Stjuart Trou iz EBRD rekao je da je globalizacija dovela do toga da "Srbija izvozi 50 odsto BDP, čime je postala jedan od najvećih izvoznika u odnosu na BDP, čak i ispred Nemačke koja je najcenjeniji izvoznik u svetu".

On je dodao i da je globalizacija izvukla mnoge iz ekstremnog siromaštva.

Gotovo svi učesnici ovog skupa, koji Evropska banka za obnovu i razvoj i organizuje, upozorili su da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlazak radne snage iz regiona, a time i potrošača, u velikoj meri odražava na privrednike i da je u tom cilju potrebno uraditi dosta da bi se stvari promenile.

U tom je kontekstu osnivač i vlasnik Atlantik grupe Emil Tedeski rekao da ne treba razmišljati samo o tome kako privući kvalitetnu radnu snagu i stručnjake već i kako je zadržati.

On je na skupu u Hotelu Hilton, na kome su govorili i predstavnici nekih od najvećih kompanija u regionu poput MK Gurpe, Tikeveša, Mojih bredova, naveo i da u Atlantik grupi rade na tome da korporativne uslove prilagode novonastaloj situaciji, da obezbede fleksibilno radno vreme, rad od kuće.

Nadležni brinu i o čitavom nizu pogodnosti koje podrazumevaju kvalitetan radni ambijent, korporativnu kulturu i dobar balans slobodnog i radnog vremena, a ozbiljno razmatramo mogućnost četvorodnevne radne nedelje", rekao je Tedeski.

Finansije više, kako kaže, nisu presudni faktor za ostanak na radnom mestu, na prvom mestu je sigurnost a na drugom kvalitet ambijenta u kome čovek radi, kreće se i stvara.

Dodao je da su glavne stvari koje nekoga privlače za rad u kompaniji osećaj perspektive i reda.

Tesedski je ocenio da kada je reč o potrošačima živimo u vreme u kome je on i kraljica i kralj.

"Davno su iza nas vremena kada je industrija i distribucija diktirala trendove, jedini trend koji danas postoji su želje i nov način života krajnjeg korisnika", rekao je on i dodao da zahvaljujući digitalnim tehnologijama taj vrlo zahtevni algoritam možemo složiti tako da je preferencija i potreba potrošača na prvom mestu.

Tedeski je izrazio žaljenje što sada svako želi da ima vrlo detaljno indvidulizovan proizvod, što je, kako je primetio, ipak teško ostvarivo.

Izvršni direktor EBRD za region Jugoistočne Evrope Žan Mark Peteršmit izjavio je da na tržištu ima mnogo novca i da ga treba uzeti, kao i da su i regionu i svetu potrebni biznisi koji rastu i koji su globalno orijentisani.

Direktor EBRD sektora agrobiznisa Natalia Žukova rekla je pred početak skupa da je cilj EBRD koji radi u 38 zemalja da promoviše nova direktna strana ulaganja i da podrži agrobiznis, uključujući mala preduzeća koja su orijentisana na izvoz, da proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda udu na nova, napredna tržišta, poput EU.

Šef EBRD agrobiznis sektora za region centralne i istočne Evrope Milan Ždrale podsetio je u izjavi za Tanjug da potrošnja čini gotovo 60 odsto globalnog BDP-a i da predstavlja pokretač ekonomija.

"Kao banka godišnje finansiramo 800 miliona evra u 50 do 60 projekata u celom lancu ishrane", rekao je Ždrale i dodao da je potrebno celu industriju podići za stepen više i sve zahtevnijeg potrošača stavili u fokus zadovoljenja njegovih potreba.

Srbija nam je važna sa sektorom agrobiznisa i od 2001, kada je otvorena kancelarija uloženo je oko 700 miliona evra, rekao je Ždrale.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ODLAZAK RADNE SNAGE ODRAŽAVA SE NA PRIVREDU Tedeski: "Ozbiljno razmatramo četvorodnevnu radnu nedelju"

Izvor: Blic, 01.Okt.2019, 08:24

Na skupu, koji je bio prvi deo Consumer Rules Summita, Stjuart Trou iz EBRD rekao je da je globalizacija dovela do toga da "Srbija izvozi 50 odsto BDP, čime je postala jedan od najvećih izvoznika u odnosu na BDP, čak i ispred Nemačke koja je najcenjeniji izvoznik u svetu".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.