Tadić i Komšić o bilateralnim odnosima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2009, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Komšić o bilateralnim odnosima

NJUJORK - Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naglasili su u Njujorku potrebu rešavanja otvorenih pitanja i poboljšanja ukupne atmosfere u odnosima.

Predsednici Komšić i Tadić su se, na sastanku u petak na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usaglasili da bi trebalo ubrzati potpisivanje ugovora o granici između BiH i Srbije u formi koja neće izazivati dalja odlaganja, prenela je novinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija Fena iz Sarajeva.

Tadić i Komšić su, takođe, ocenili da je potrebno nastaviti i ubrzati poslove oko procesa sukcesije imovine bivše SFRJ i ojačati sve oblike ekonomske saradnje.

Tadić je ponovio želju da preduzeća dve države, kao i iz regiona, zajednički nastupaju na trećim tržištima, posebno u zemljama gde je bivša Jugoslavija bila veoma prisutna.

Predsednik Tadić je istakao da Srbije je ima interesa da ulaže u zajedničke projekte u energetskom sektoru u BiH, dodajući da bi i obnavljanje nekih proizvodnih procesa zbog izvoza roba trebalo da bude od zajedničkog interesa.

Komšić se založio da se pitanje imovine BiH i njenih subjekata na teritoriji Srbije rešava kontinuirano i u atmosferi dobrosusedstva.

Kako je prenela Fena, Komšić je sugerisao da se neka specifična pitanja pokreću i rešavaju transparentno, da je BiH zainteresovana za unapređenje bilateralnih odnosa i da treba održavati dijalog medu susedima, uz uvažavanje državnog suvereniteta dve zemlje.

Tokom razgovora je, takođe, konstatovano da BiH i Srbija idu istim putem ka Evropskoj uniji.

Komšić se zahvalio Tadiću na bezrezervnoj podršci njegove zemlje kandidaturi BiH za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN u periodu 2010-2011.

Uz održavanje kontinuiranog dijaloga, naglašena je i potreba poseta na raznim nivoima, uključujući i najviše.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Komšić za bolju saradnju Srbije i BiH

Izvor: RTS, 27.Sep.2009

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN-a Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić usaglasili se da bi trebalo ubrzati potpisivanje ugovora o granici između dve zemlje i poboljšati ekonomsku saradnju. Srbija ima interesa da ulaže u zajedničke projekte...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.