Tadić: DS će dogodine vladati Srbije

Izvor: Kurir, 13.Okt.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: DS će dogodine vladati Srbije

Kao partnere lider DS na prvom mestu ističe Liberalno-demokratsku partiju

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke Boris Tadić uveren je da će se Srbija veoma brzo ponovo naći pred izborima i da će posle njih vladu ponovo voditi DS.

"Uveren sam da ćemo vrlo brzo posle naših stranačkih imati i republičke izbore. Ova vlada je nestabilna po sebi i niko nema poverenja u čoveka pored koga sedi na sednicama vlade. Tu niko ne sme da okrene leđa čoveku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa kojim sarađuje, ne zna se ko je lovac, a ko lovina i to nije dobro za Srbiju", rekao je Tadić.

"Naravno da će oni sada, pošto ih ja sve znam, komentarisati ovo na sledećoj sednici i reći da imaju poverenja u čoveka do koga sede, ali građani vide kakvi su njihovi odnosi", kazao je Tadić.

Kao partnere DS on na prvom mestu ističe Liberalno-demokratsku partiju, dok na pitanje "SNS ili SPS" odgovara: "O tom-potom".

Prema njegovim rečima, u DS su izvukli pouku iz izbora i menjaće se, a u periodu do novih izbora formiraće vladu u senci.Razloge gubitka vlasti on vidi u tome što je stranka "izgubila vezu sa stanovništvom", kao i "mogućnost da transportuje informacije od nižih ka višim stranačkim nivoima".

On sam je, kaže, potpuno spreman za unutarstrančke izbore i ima pobednički tim. "To je pitanje statistike, jer su uz mene članovi i funkcioneri stranke koji su i na minulim izborima i u sektorima u kojima su radili postigli najbolje rezultate", rekao je lider DS.

On smatra da DS nije destabilizovana, iako je unutar stranke u toku "težak i kompleksan proces diskutovanja o putu kojim dalje treba ići". Prema njegovim rečima, u toku je ideloška debata između njegovog stava da DS mora da bude socijaldemokratska organizacija, koja ne sme da napusti vrednosti i principe na kojima je sazdana i koncepcije Dragana Đilas da DS treba da bude, pre svega, poslovno organizovana insitucija, da ima smanjeno ideloško prisustvo u javnosti, a i da sama revidira ideloške principe na kojima je nastala.Lider demokrata nije želeo da komentariše činjenicu da njegov glavni konkurent formalno još nije istakao svoju kandidaturu za predsednika DS, ali kratko kaže da je Đilas "počeo kampanju pre nego što su počeli izbori u DS".

On je istakao da će vreme provedeno u opoziciji stranka iskoristiti da, odmah nakon stranačkih izbora 10. novembra, učvrsti svoje redove, dovede nove ljude i sposobnim članovima stranke da nova zaduženja, ali takođe i da promeni određene stvari u statutu, programskoj orijentaciji i strukturi.

Na kraju tog procesa, kako kaže, biće formirana vlada u senci.Upitan na osnovu čega očekuje podršku Bojana Pajtića, kada je on u timu negovog konkurenta, Tadić je rekao da sa Pajtićem nema nikakav operativni problem:

"On ima puno pravo, kao i svaki član DS, da se opredeljuje kom timu će se privoleti, ali nema sumnje da je nesporan kandidat za potpredsednika DS iz Vojvodine i ne treba se uopšte baviti time. Mi smo racionalna organizacija, ne bavimo se manifestacijama politike, već suštinom i zato je to moje rešenje", objasnio je Tadić.

On se ponovo osvrnuo na ono što definiše kao "politički progon" članova DS i istakao da mediji ne treba da učestvuju u stvaranju "naganjačke i ratnohuškače politike, već da budu partneri vlasti u rešavanju problema organizovanog kriminala I korupcije".

"Ako je neko vršio krivična dela ne treba da se stvara afera da i pre nego što je završen sudski proces bude optužen. Onda ćemo osuđivati ljude bez suda. Uostalom, 1945. godine smo imali to, pa su mnogi ljudi i u Beogradu streljani samo zato što su neki vikali "na smrt, na smrt".

Danas te procese rešavamo time što ljude koji su bez ikakvog razloga bili osuđeni prglašavamo nevinima, izvinjavamo se njihovim naslednicima i bavimo se u vraćanjem imovine koja je nepravedo oduzeta. A to sve košta građane Srbije", smatra Tadić.

On odbacuje kritike da se izjavom da je od "Olivera Dulića dobio garancije da nije umešan u krivično delo" umešao u sudski proces: "Da li je bilo ko umešan u krivično delo odlučuje sud, ne odlučujem ja, ni Oliver Dulić, niti bilo ko. Ja nisam rekao ko je kriv, a ko nije, već da sam dobio garanciju od Dulića i preneo to javnosti", naveo je Tadić.

On je istakao da će DS pravnim sredstvima štititi svakog svog člana koji je optužen: "Ako sudski proces pokaže da je neko kriv, DS, a to treba da učini i svaka druga stranka, ne sme da da podršku onome ko je osuđen za nešto loše što je uradio, imajući u vidu korupciju ili bilo kakvo drugo krivično delo.

Dakle, DS brani nevine i brani svoje članove dokle god da je jasno da su oni nevini. Onog trenutka kada sud odluči drugacije, DS nikoga neće bratiti jer se bori protiv korupcije i za uspostavljanje pravnog poretka", zaključio je Tadić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: DS će već 2013 voditi vladu

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2012

Lider demokrata Boris Tadić uveren je da će u Srbiji veoma brzo ponovo biti izbora i da će posle njih vladu ponovo voditi DS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.