Tači izbegava odgovor o sudu za OVK

Izvor: B92, 05.Apr.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači izbegava odgovor o sudu za OVK

Priština -- Lideri kosovskih institucija i političkih partija spremni su da podrže zahtev EU i SAD da kosovska skupština naredne nedelje odlučuje o specijalnom sudu za OVK.

Lideri institucija i političkih partija su izrazili spremnost da naredne nedelje skupština odlučuje o tomsudu za zločine OVK i o produženju mandata Euleksa, izuzev premijera Hašima Tačija koji se za sada o tome ne izjašnjava.

Tači je juče na konferenciji za novinare izbegao da odgovori na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinara šta misli o osnivanju suda, ali je rekao da je kosovski pravni sistem spreman da se suoči sa pravdom.

Tači je izjavio da je Kosovo imalo sreću što je tokom ovih 15 godina pravosudni sistem vodila međunarodna zajednica. Prvih osam godina u pravosudni sistem je bio uključen UN, a potom Euleks, podsetio je premijer, prenosi radio Slobodna Evropa.

"Sada ce biti razmenjena pisma izmedu institucija Kosova i EU, a to će jasno staviti do znanja da Kosovo ima kapacitete da rukovodi pravosudnim sistemom u smislu izvršnog mandata, dok će uloga misije EU biti konsultativna", kazao je Tači ne želeći direktno da odgovori u vezi Tribunala.

"Naglašavam da je Kosovo spremno da se suoči sa svakojakim izazovima u svom pravosudnom sistemu, uz potpunu podršku međunarodne zajednice", dodao je on.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga, koja se nalazi u poseti SAD razgovarala je telefonom sa američkim diplomatom Džonatanom Murom kome je prenela da su kosovske institucije izrazile spremnost da sarađuju sa međunarodnim partnerima.

Jahjaga i Mur ukazali su da bi podrška nezavisnom sudskom procesu doprinela kredibilitetu Kosova, saopšteno je iz kabineta predsednice.

Predsednik Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nakon susreta sa Murom i americkom ambasadorkom na Kosovu Trejsi Džejkobson kazao je da pravda treba da se zadovolji i da Kosovo mora kročiti napred, jer nema vremena za cekanje.

Veterani OVK rekli su danas u razgovoru sa Tačijem da će se usprotiviti osnivanju specijalnog suda, navodeći da osnivanje suda krši suverenitet Kosova.

EU potvrdila: Poseban sud za ratne zločine na Kosovu

Evropska unija (EU) i zvanično je potvrdila da će se poseban sud baviti optužbama za ratne zločine počinjene na Kosovu, te da će funkcionisati kao deo pravosudnog sistema Kosova.

Suđenje za ratne zločine, sedište na Kosovu, saslušanje svedoka van Kosova - samo su neke od činjenica sada već potvrđenih, a tiču se formiranja posebnog suda.

Kancelarija EU je za Radio-televiziju Kosovo (RTK) potvrdila da se ne radi na formiranju tribunala već posebnog suda u okviru sudskog sistema Kosova.

"Ovaj sud bi imao sedište na Kosovu, ali osetljiva suđenja, kao što je saslušanje svedoka, odvijala bi se van Kosova zbog same prirode optužbi", navodi se u pismenom odgovoru Kancelarije EU.

EU navodi da taj sud nije usmeren protiv Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova ili prirode rata, već je reč o istragama povodom sumnji za teške individualne zločine.

"Sud će biti formiran pošto Kosovo i EU razmene pisma u vezi sa Specijalnom istraživačkom jedinicom i mandatom Euleksa, te glasanja o tome u Skupštini Kosova", piše u odgovoru kancelarije EU.

Koha ditore: Mandat suda najmanje 5 godina

Skupština Kosova treba da donese odluku o osnivanju Tribunala za Kosovo pre kosovskih izbora, a ukoliko se to ne dogodi SAD će biti ljute, izjavio Džonatan Mur.

Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom rata 1998-1999 imaće mandat koji će trajati najmanje pet godina, piše danas "Koha ditore".

Izvor iz Vlade Kosova je za taj prištinski dnevnik izjavio da će dužina mandata suda u velikoj meri štetiti imidžu nove države.

"Tokom najmanje pet godina redovnog izveštavanja u svetskim medijima o Kosovu će dominirati teme o procesa koje će voditi taj sud. Pretpostavka za jedinstveni zločin, kao što je trgovina ljudskim organima, teret je koji će ostaviti traga na imidž zemlje", rekao je taj izvor.

Haradinaj: Nijedna od dve opcije o Tribunalu za ratne zločine nije laka

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da se, u vezi sa Tribunalom za ratne zločine, Kosovo suočava sa dve opcije - da Skupština Kosova usvoji odluku o osnivanju tog suda ili da o tome odlučuje Savet Bezbednsti UN.

"U konkretnom slučaju ostaje da biramo između dve pozicije, obe pozicije nisu lake, da li želimo kao Kosovo da preuzmemo odgovornost i da usvojimo u parlamentu Kosova da imamo takav model, ili zelimo da mi na Kosovu ne preuzmemo odgovornost nego da drugi odlučuju o nama, u ovom slučaju Savet bezbednosti", rekao je Haradinaj za Glas Amerike, a prenosi prištinski mediji.

Haradinaj je dodao da skupština i kosovske institucije treba da donesu rešenje.

"Pitanje je da li su sposobni da kao institucije Kosova donesu odluke ili će ova tema preći u Savet bezbednosti", zaključio je lider ABK.

Poslanici Skupštine Kosova ne podržavaju osnivanje Specijalnog suda?

Lideri političkih partija na Kosovu teško će uspeti da ubede poslanike da glasaju za osnivanje Specijalnog suda koji bi trebalo da se bavi pitanjima ratnih zločina 1998-1999, jer ocenjuju da je usmeren protiv Kosova i OVK.

Kako je objavio portal Ekspres, do sada nijedan poslanik Skupštine Kosova nije podržao osnivanje Specijalnog suda.

Za osnivanje suda su predsednica Kosova Atifete Jahjaga i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je rekao da, ukoliko Skupština ne bude donela odluku o osnivanju suda, to će učiniti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lider i poslanici Samoopredelenja su se izjasnili protiv bilo kakve inicijative za formiranje Specijalnog suda.

I poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su za Ekspres izjavili da su protiv formiranja takvog suda i da u Skupštini neće za to glasati.

"Sada ili bilo kada ukoliko dodje na sednicu parlamenta u ovom ili nekom drugom mandatu, ako budem poslanica, ja ću odbiti da glasam i nikada neću reći da sudu", rekla je poslanica DPK Ganimete Musljiu. Istog mišljenja su i njene partijske kolege Nait Hasani i Fadilj Demaku.

Poslanik pokreta Samoopredelenje Redžep Seljimi je izjavio da je protiv osnivanja takvog suda koji će imati predrasuda prema OVK kao izvršiocu ratnih zloćina.

Evropska unija je juče za Radio televiziju Kosova potvrdila da će se poseban sud baviti optužbama za ratne zločine počinjene na Kosovu, te da će funkcionisati u okviru pravosudnog sistema Kosova.

"Sud bi imao sedište na Kosovu, ali osetljiva sudjenja, kao što je saslušanje svedoka, odvijala bi se van Kosova zbog same prirode optužbi", kaže se u navodu Kancelarije EU.

EU navodi da ovaj sud nije usmeren protiv Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova ili prirode rata, već se radi o istragama povodom sumnji za teške individualne zločine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači izbegava odgovor o sudu za OVK

Izvor: Mondo, 05.Apr.2014

Lideri kosovskih institucija i političkih partija spremni su da podrže zahtev EU i SAD da kosovska skupština naredne..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.