Svet osuđuje severnokorejsku nuklearnu probu, vanredna sednica Savet bezbednosti UN

Izvor: Blic, 12.Feb.2013, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet osuđuje severnokorejsku nuklearnu probu, vanredna sednica Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN održaće danas vanrednu sednicu zbog podzemne nuklearne probe koju je jutros izvela Severna Koreja.

Južnokorejska misija u UN saopštila je da će sednica početi u 14 sati po srednjeevropskom vremenu. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez, saopštio je njegov portparol.

- To je jasno i teško kršenje rezolucija Saveta bezbednosti - preneo je njegov portparol Martin Nesirki. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Bela kuća poručila je da je severnokorejska nuklearna proba "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava bezbednost SAD i mir u svetu.

U saopštenju, američki predsednik Barak Obama obećao da je da će "nastaviti s preduzimanjem koraka neophodnih za samoodbranu" SAD i njenih saveznika i pozvao međunarodnu zajedicu da preduzme "brze i jasne korake".

Obama je istakao da nuklearne probe "ne čine Severnu Koreju bezbednijom", već, kako je naveo, Pjongjang "željom za oružjem za masovno uništenje sve više izoluje i osiromašuje svoj narod".

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg osudio je severnokorejsku nuklearnu probu i pozvao Savet bezbednosti da na nju "snažno reaguje".

- Oštro osuđujem taj čin koji krši rezolucije Saveta bezbednosti UN 1718, 1874 i 2087 - naveo je Hejg u saopštenju.

Severnokorejsku nuklearnu probu je osudili su i Moskva i Tokio, ocenom

da ona krši rezolucije UN.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Seulu sve je mirno

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2013

12.02.2013. -..Severna Koreja objavila je da izvodi nuklearnu probu. Svet se priprema da preduzme mere odgovora. A u Seulu, između ostalog, sve je mirno: Južna Koreja ne vidi po sebe nikakvu opasnost od nove severnokorejske nuklearne probe...Saopštivši o uspešnoj probi nuklearnog oružja manjih...

Nastavak na Vostok.rs...

Proba nuklearne bombe u Severnoj Koreji - Savet bezbednosti najavio oštre mere

Izvor: NaDlanu.com, 12.Feb.2013

Savet bezbednosti UN osudio je danas na hitnoj sednici nuklarnu probu Severne Koreje i saopštio da će preduzeti dalje akcije...Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez, saopštio je njegov portparol.U saopštenju koje je potpisalo svih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.