Sudbonosan dan za evro

Izvor: RTS, 29.Sep.2011, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbonosan dan za evro

Nemački Bundestag danas izglasao povećanje obima i ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost. Glasanje je bilo najveći test za nemačku kancelarku Angelu Merkel, otkada je došla na vlast pre šest godina.

Današnji dan, kada je nemački Bundestag izglasao proširenje fonda za spasavanje zajedničke valute, mnogi smatraju sudbonosnim za evro. To je bio najveći test za kancelarku Angelu Merkel i nestabilnu vladajuću većinu koju čine demohrišćani i liberali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Plan o proširenju fonda za spasavanje finansijski slabih članica zone evra treba da odobri svih 17 zemalja koje je čine. Ipak, glasanje u Nemačkoj smatra se naročito značajnim, budući da će nemački poreski obveznici od 440 milijardi evra, obezbediti 211 milijardi i tako poneti najveći teret proširenja.

Predlog bi trebalo da dobije podršku u Bundestagu, smatraju analitičari, ali ukazuju da će pozicija Merkelove posle glasanja biti dodatno oslabljena, a kancelarka nemoćna da očuva jedinstvo koalicije u momentu kritičnom za evrozonu.

Profesor Jirgen Falter, ekonomski stručnjak, kaže da će Angela Merkel verovatno dobiti većinu za reforme fonda koje traži, ali da je moguće da većinska podrška neće doći iz redova njene koalicije, što će simbolički označiti slabljenje njene pozicije.

Merkelova smatra da bi budući trajni spasonosni mehanizam, koji bi 2013. godine trebalo da zameni postojeći, privremeni, omogućio kontrolisani bankrot prezaduženih zemalja.

Njeni oponenti, međutim, upozoravaju da će napori na zaustavljanju dužničke krize u Evropi izazvati deficit u budućnosti.

Građani smatraju da je Grčka glavni krivac za krizu, jer ima svega nekoliko poreza, što nije slučaj u Nemačkoj gde postoji mnogo poreza i ne razumeju zašto moraju da plaćaju tuđe dugove.

Nove procene pokazuju da će se stopa nezaposlenosti u Grčkoj sledeće godine popeti na čak 26 odsto.

Zamenik premijera Teodoros Pangalos, tek što je parlament odobrio novi vanredni porez na imovinu, izjavio je da neće moći da ga plaća, ukoliko ne proda imovinu tvrdeći da je Grčka iscrpela sve svoje sposobnosti da plaća dodatne namete kako bi popunila budžetske rupe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemački parlament izglasao predlog zakona o EFSF

Izvor: Economy.rs, 29.Sep.2011

Nemački parlament je danas u Berlinu izglasao povećanje obima i ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF)

Nastavak na Economy.rs...

Merkelova: Propadne li evro, propašće Evropa

Izvor: Politika, 29.Sep.2011

Bundestag odobrio mere kojima će biti povećana ovlašćenja i novčani obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, kojim se finansira spas posrnulim članicama evrozone, kao što je Grčka..Nemačka je i definitivno odlučila da plati spasavanje ekonomski posrnulih država članica evrozone i time...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.