Štabovi za odbranu od poplava u pripravnosti, u Ljigu vanredna situacija, Kosjerić pod vodom

Izvor: Blic, 14.Maj.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štabovi za odbranu od poplava u pripravnosti, u Ljigu vanredna situacija, Kosjerić pod vodom

Štabovi za odbranu od poplava širom Srbije su u pripravnosti, U Valjevu i delovima opština Lajkovac i Ub proglašena je vanredna situacija, a na celom slivu Kolubare vanredna odbrana od poplava, izjavio je danas načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić. On apeluje na lokalne samouprave da u narednih 48 sati budu u punoj pripravnosti. Opština >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosjerić pod vodom

Veći deo opštine Kosjerić od jutros je pod vodom usled izlivanja Skrapeža i planinskih potoka, zbog čega se razmatra mogućnost proglašenja vanredne situacije, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Milijan Stojanić.

- Štab za vanredne situacije razmatra stanje i potrebu da se proglasi vanredna situacija u opštini Kosjerić. Nekoliko stotina hektara zemljišta je pod vodom, a voda je ušla i u neke stambene objekte - kaže Stojanić.

On je istakao da, ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva, za privremeni smeštaj su obezbeđene školske učionice po selima.

Potrebna puna pripravnost

Načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je dobijeno upozorenje RHMZ da se do petka u celoj Srbiji očekuju obilne padavine, zbog čega su na sva kritična mesta upućeni timovi iz Beograda i Novog sada za spasavanje na vodi. Marić je apelovao na lokalne samouprave da u narednih 48 sati budu u potpunoj pripravnosti, posebno mesta poput Loznice, Osečine, sela u toj oblasti, opštini Lučani.

Marić je rekao da bi trebalo da budu u pripravnosti i mesta

u kojima je nedavni poplavni talas načinio štetu, poput

Zaječara, Kraljeva, Užica.

Prema njegovim rečimam sve ekipe Štaba za vanredne situacije su na terenu, kao i sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća.

I u požeškom kraju došlo je do izlivanja Skrapeža i Morave, i ako kiša nastavi da pada u toku dana doćiće ponovo do većih poplava, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Milovan Mićović.

“Ekipe Štaba za vanredne situacije su od jutros na terenu i pokušavaju da saniraju štetu. Za sada još nema ugroženih domaćinstava, ali situaciju može da pogorša i izlivanje Đetinje, koja je takođe nabujala.

Štab za odbranu od poplava u Zrenjaninu je u pripravnosti, kontrolišu se nasipi i prati vodostaj reka, izjavio je danas načelnik komunalne policije u tom gradu Igor Virijević.

On je kazao da je stanje pripravnosti proglašeno u Srbiji jer postoji pretpostavka da može doći do bujičnih reka na jugu zemlje.

- Pratimo stanje vodostaja reka na području grada i za sada ne postoje nikakvi problemi. Možda će samo Tamiš porasti. Nasipi su dobri i kontrolišu se, a jedini apel koji upućujemo jeste da se po krunama nasipa ne ide teškom mehanizacijom - rekao je Virijević novinarima.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak obavestio je danas građane i nadležne službe o uvođenju pripravnosti u štabovima, kako bi svi koji učestvuju u sistemu odbrane od poplava bili spremni.

U upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, koje je prosleđeno iz kabineta gradonačelnika, navedeno je da se danas posle podne i uveče lokalno očekuju obilni pljuskovi sa gradom i jakim vetrom.

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević takođe je obavestio članove štaba za vanredne situacije u toj opštini da narednih dana budu dostupni i u pripravnosti.

Raste vodostaj Zapadne Morave

Zbog novih padavina na teritoriji kruševačkog kraja, štab za vanredne situacije u tom gradu je u pripravnosti, rekao je Tanjugu član štaba Dušan Todorović.

On je precizirao da se radi sanacija klizišta na regionalnom putu 221 kroz naseljena mesta Ribare, Gari i Globare.

- Radarski centar Kruševac ispalio je 122 protivgradnih raketa iznad svih 11 lokalnih samouprava - naveo je on i dodao da su pojavu grada prijavila sela Kamenare, Padež, Crkvina, Bukovica, Modrica, Dvorane i Veliki Šiljegovac.

Pročitajte još Zbog poplava obustavljen saobraćaj na nekoliko puteva

Načelnik Ribočuvarske službe Rasina plus Milan Milošević rekao je Tanjugu da je vodostaj na Zapadnoj Moravi kod Jasike u blagom porastu, kao i da je JKP „Vodovod“ Kruševac ispustio odredjenu količinu vode, i akumulaciju jezera Ćelije pripremio za eventualni poplavni talas.

Pirot očekuje veliki poplavni talas

U Pirotu je situacija trenutno stabilna, ali je Štab za vanredne situacije pripravan da u slučaju nailaska velikog poplavnog talasa adekvatno reaguje, izjavio je član Opštinskog veća i član Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov.

- Već smo obavili razgovore sa predstavnicima javnih preduzeća 'Vodovod i kanalizacija' i 'Komunalac' o njihovom učešću u eventualnim nepogodama, a obilazimo i sve kritične tačke na terenu gde može da ima problema - rekao je Savov Tanjugu.

Prema njegovim rečima, za sada je situacija normalna.

- Obilazimo i sve kritične mostove koji imaju slabu propusnu moć i gde može doći do začepljenja, a obilazimo i gradilišta na Koridoru 10, jer se dešavalo u proteklom periodu da izvođači tokom radova zatrpaju kanale koje smo pravili proteklih godina upravo u cilju sprečavanja poplava, pa je dolazilo do plavljenja njiva - kazao je Savov.

Tokom poslednjeg velikog poplavnog talasa u pirotskom kraju nije bilo većih problema, osim što je zbog visokog vodostaja došlo do zamućenja izvorišta Krupac, pa polovina grada nije imala ispravnu vodu za piće 10 dana.

Na Kolubari vanredna odbrana od poplava

U Valjevu i delovima opština Lajkovac i Ub proglašena je vanredna situacija, a na celom slivu Kolubare vanredna odbrana od poplava, izjavio je danas načelnik sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić. Marić je agenciji Beta rekao da nema evakuisanih, a na potencijalno ugrožena mesta upućeni su timovi za spasavanje na vodi.

- Na teritoriji Loznice izlila se manja reka, Štira, ekipe su na terenu i prate situaciju - dodao je Marić.

Prema njegovim rečima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata veštačka brana.

Vanredna situacija u Opštini Ljig

U opštini Ljig je, zbog obilnih padavina, danas proglašena vanredna situacija, potvrdio je Tanjugu predsednik ove opštine Miodrag Starčević. Prema njegovom rečima, na tom području izlile su se reke Ljig, Kačer, Kozeljica i potok Todorovac.

- Imamo pet-šest kuća koje su ugrožene. Nekoliko putnih pravaca je zatvoreno za saobraćaj. Imamo problema da decu iz osnovne škole vratimo kućama. Danas smo uveli vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu i pokušava da otkloni štete elementarne nepogode - rekao je Starčević.

Ako kiša bude nastavila i dalje da pada situacija će, kako je naveo, biti još teža i veoma kritična za život i rad. Prema njegovim rečima, u naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opštine LJig.

Prinudni raspust u školama u Osečini

Zbog mogućih poplava škole u opštini Osečina neće sutra raditi, a verovatno ni u petak, potvrdio je danas novinarima predsednik Opštine Nenad Stevanović. Stevanović je posle sednice Štaba za vanredne situacije dodao da je ponovno proglašenje vanredne situacije "pitanje trenutka".

U Podgorini su zbog jake kiše nabujali svi vodotoci, a najviše problema prave reke Jadar, Pecka, Dragodolka i Lovačka reka. Jadar se izlio u Osladiću, gde voda prelazi preko magistralnog puta Valjevo-Loznica, a preti da ugrozi i Dragijevicu, samu Osečinu, Plužac i Belotić. Varoši Osečina preti i Lovačka reka.

Pecka i Dragodolka ugrožavaju varošicu Pecka i naselja do Osečine i ušća u Jadar. Lokalnim komunalnim službama u borbi sa plavnim talasom pomaže i jedna spasilačka ekipa iz Beograda, stacionarana u Osečini.

Pripravnost i u Gornjem Milanovcu

Zbog kiše koja pada više od 30 časova predsednik opštine Gornji Milanovac ilisav Mirković pozvao je sve predsednike mesnih zajednica da budu u pripravnosti na području čitavog rudničko-takovskog kraja.

Od 11 časova u pripravnosti su svi članovi štaba za vanredne situacije, direktori javnih preduzeća i ustanova, privredne organizacije i inspekcijske službe.

Kako je Mirković izjavio za agenciju Beta nivo vode se u rekama i potocima iz sata u sat povećava i ukoliko dodje do njihovog izlivanja mora se brzo reagovati, te će u tom slučaju biti upotrebljena sva raspoloživa mehanizacija i oprema.

Mirković je naložio da se o stanju vodostaja i merama koje se preduzimaju izveštava Opštinski štab za vanredne situacije, a sve radi blagovremenog reagovanja i sprečavanja šteta koje bi poplave mogle da izazovu.

Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štabovi za odbranu od poplava u pripravnosti, Kosjerić pod vodom, vanredna situacija u nekoliko opština

Izvor: Blic, 14.Maj.2014

Štabovi za odbranu od poplava širom Srbije su u pripravnosti, U osam opština - Valjevu, Ljigu, Lajkovcu, Gornjem Milanovcu, Ubu, Obrenovcu, Koceljevi i Grockoj - proglašena vanredna situacija. Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić apeluje na lokalne samouprave da u narednih...

Nastavak na Blic...

VODA-NOSI-SVE-Vanredna-situacija-u-11-opstina-u-Srbiji

Izvor: medio.rs, 14.Maj.2014

Načlenik sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić apeluje na građane da budu u pripravnosti. Evakuisano 31 osoba

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.