Šta građani traže od vlade

Izvor: Politika, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta građani traže od vlade

Neće biti lako sastaviti novu vladu, podeliti ministarstva, mesta u državnoj administraciji, upravnim odborima i druge, manje vidljive, delove "osvojenog kolača". Nije samo sporno mesto premijera već i priroda same vladajuće koalicije. Naime, pod pritiskom Ahtisarijevog predloga za rešenje Kosova, moguće je, ili, bolje rečeno, ipak nije nemoguće ni to da vladajuću koaliciju zbog razlika unutar tzv. demokratskog bloka na kraju sačine "tvrde patriotske snage" koje bi želele da nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sledećih godina potroše na "borbu za Kosovo" koja, po svim znacima koji do nas dolaze, neće mnogo učiniti da se u Srbiji bolje živi.

Zbog svega ovoga neće biti loše da našu političku klasu upoznamo s tim šta građani traže od sledeće vlade Srbije. Ovome će poslužiti rezultati koje je Centar za proučavanje alternativa dobio tokom anketiranja ("licem u lice") 2.000 građana Srbije u novembru 2006.

Kako građani vide našu situaciju? Dobra je vest to da prvi put posle šest godina tranzicije više od 56 odsto njih kaže da Srbija ide u dobrom pravcu (42 odsto da ide u lošem). Razlog za ovo je verovatno to što je 56 odsto građana videlo da ima nekog ekonomskog poboljšanja u poslednjih pet godina (41 procenat to negira). Međutim, oko 72 odsto njih i dalje smatra da je ekonomska situacija loša. Ekonomsko poboljšanje se još dovoljno ne oseća na povećanom zapošljavanju, na šta ukazuje oko 68 odsto anketiranih.

Naravno, loša ekonomska situacija utiče na lošu socijalnu situaciju, što je viđenje njih 67 odsto. Lošu socijalnu situaciju najviše prouzrokuju nedovoljni prihodi domaćinstva, jer je utvrđeno da je prosečnom četvoročlanom domaćinstvu potrebno (u zavisnosti od toga gde živi) od 800 do 1.000 evra mesečno, a ono, u proseku, iz svih izvora (prosečna plata je bila 280 evra) raspolaže sa samo oko 400 evra!

Da vidimo šta su za građane Srbije najveći problemi u našem društvu. Za njih oko 26 odsto to je visoka nezaposlenost, za 22 procenta veliko siromaštvo, za 21 odsto ekonomska nerazvijenost zemlje, za 13 odsto rašireni kriminal i korupcija, za pet procenata problem Kosova (peti problem po važnosti), za četiri procenta to je apatija i beznađe građana, za oko četiri odsto to su pritisci na Srbiju iz sveta, za 3,5 procenta to su loši političari u Srbiji koji brinu samo o sebi i svojim partijama...

Kad se radi o našim ispitanicima i njihovim porodicama, njihovi najveći problemi su: za 51 odsto mali ukupni prihodi, za 15 procenata ekonomska i socijalna nesigurnost, za oko 12 odsto nezaposlenost članova domaćinstva, za devet procenata stambeni problem, za svakog dvadesetog to su bolest i problemi u vezi s lečenjem člana porodice, a isto toliko ispitanika pominje nepostojanje perspektive i nade...

Šta anketirani predlažu političkoj eliti da najpre uradi da bi se situacija u Srbiji promenila na bolje? Prvo treba krenuti u "čišćenje kriminala i korupcije", smatra oko 34 odsto ispitanika, 27 procenata misli da najviše treba raditi na ekonomskom razvoju i zapošljavanju, oko 18 odsto smatra da Ratka Mladića treba isporučiti Haškom sudu ako je to prepreka približavanju EU, osam procenata kaže da nekako treba završiti sa problemom Kosova, pet odsto da što pre i što hrabrije valja ući u reformu državne uprave...

Kad je reč o prisutnosti nacionalizma u Srbiji, preciznije rečeno srpskog nacionalizma (manjinske nacionalizme nismo ispitivali) – 23 odsto građana (tu spadaju i pripadnici nacionalnih manjina) pokazuje izraziti antinacionalizam, 50 procenata spada u normalni patriotski blok (vole svoj narod, ne mrze druge), dok oko 27 odsto spada u više nacionalistički orijentisane, ali se od njih samo oko 13 odsto može smatrati šovinistima (uzdižu svoj narod, mrze druge). Ova šovinistička manjina, opet, od manjina koje žive u Srbiji, najviše mrzi Rome i homoseksualce.

Šta je, ukratko, poruka našim političarima i novoj vladi? Verovatno bi se najbolje mogla sažeti na sledeći način: što pre napraviti vladu od partija demokratskog bloka koja će se, bez strančarenja i liderskih taština poneti s ogromnim problemima s kojima je suočena Srbija i, pre svega, raditi na ekonomskom rastu, zapošljavanju i podizanju životnog standarda građana, uz stalnu borbu protiv kriminala i korupcije, uz istovremeno uporan rad na približavanju EU. Građanima Srbije sve ostalo je manje važno!

direktor Centra za proučavanje alternativa

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.