Srpski govori svaki drugi

Izvor: Blic, 13.Jul.2011, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski govori svaki drugi

PODGORICA - Na popisu stanovništva Crne Gore iz aprila ove godine, 44,9 odsto građana izjasnilo se kao Crnogorci, a 28,77 odsto kao Srbi. U odnosu na prethodni popis 2003. godine, broj Crnogoraca se povećao za oko dva odsto, dok se broj Srba smanjio za više od tri odsto.

Analitičari kažu da je očekivano to što je uporedo sa proglašenjem nezavisnosti i obnovom državnosti Crne Gore ojačao i crnogorski identitet. Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obrazovanje iz Podgorice, ocenjuje za "Blic” da je rezultat popisa više pratio dominantni politički diskurs, nego što je rezultat bilo kakvih pritisaka na terenu, "kao što pojedinci pokušavaju da imputiraju”.

- Crnogorski identitet je vrlo složen i fluidan u smislu izjašnjavanja i određenja u odnosu Crnogorac - Srbin. Tu postoji dvojnost koja je naš specifikum, a rezultira gibanjima u nacionalnom opredeljenju. Moglo se za očekivati da će s obnovom državnosti jačati i crnogorski identitet - kaže Uljarevićeva.

Treba, napominje, imati u vidu da je pomenuti proces još rovit pa je rizično predviđati njegov dalji razvoj, iako je „jasno da upravo to pokušavaju iskoristiti različiti politički akteri".

Klikni za uvećanje (+)

Međutim, Miodrag Vuković, član Predsedništva vladajuće DPS, ocenjuje za "Blic” da je ovaj popis, za razliku od popisa 2003, pokazao "realan ili bar približno realan” broj stanovnika po nacionalnoj strukturi zato što nije bio ispolitizovan kao prethodni.

- Popis 2003. je bio maksimalno ispolitizovan jer se želelo sprečiti proglašenje nezavisnosti. Naravno, i ovaj popis nije oslobođen od političke zloupotrebe, ali je pritisak bio daleko manji - kaže Vuković.

S druge strane, predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović tvrdi da popisni procenti o nacionalnoj strukturi svedoče upravo o "asimilaciji Srba kao trendu u Crnoj Gori”. Podaci se, navodi, poklapaju s pretnjama koje su u Skupštini saopštavali najuticajniji lideri i funkcioneri vladajuće koalicije kada su obećavali da će smanjiti broj Srba na sledećem popisu. Stoga, u SNS apeluju da je "zbog budućnosti države” neophodan dogovor.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić smatra da su rezultati pokazali da je Crna Gora "snažna građanska država koja se ne može praviti bez Crnogoraca”.

Dinastija

U crnogorskom parlamentu usvojen je Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović-Njegoš, gde se navodi da je ta zbačena s prestola nasilnom aneksijom Crne Gore 1918. godine. Zakon su podržali poslanici vladajuće koalicije, predstavnici SNP-a i NSD bili su protiv, a albanskih nacionalnih partija uzdržani.

Povezane vesti: Prvi rezultati popisa u Crnoj Gori do 15. jula

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.