Srpska: Civilna zaštita nije paralelna struktura

Izvor: B92, 22.Jul.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska: Civilna zaštita nije paralelna struktura

Civilna zaštita nije paralelna struktura, već jedna od retkih institucija koja odgovorno deluje kada su životi građana i njihova bezbednost u opasnosti.

Ovo je saopštila Srpska lista povodom namere kosovske vlade da rasformira Civilnu zaštitu.

Namera vlade u Pristini da rasformira Civilnu zaštitu, koju nije ni osnovala, predstavlja nevešt pokušaj da se još jednom manje vazna tema postavi kao prioritet, koji bi morao da bude rešavan zajednickim snagama i uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puni konsenzus i politicki dogovor, piše u saopštenju.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Liste Aleksandar Jablanović, navedeno je da Civilna zastita nikada nije bila, niti jeste paralelna struktura, već jedna od retkih institucija koja je krajnje odgovorno delovala i deluje u uslovima opasnim po život i bezbednost građana kada je reč o požarima, poplavama, održavanju bitnih puteva u zimskom periodu, uređenju javnih površina..., odnosno u svim segmentima bitnim za nesmetani život građana.

Jablanović je podvukao da Civilna zastita nije organizovana kao bezbednosna struktura, niti je kao takva delovala u prošlosti.

"Budućnost Civilne zastite i njenu postojanost garantuje sam Briselski sporazum tako što će pripadnici ove sluzbe biti upućeni u druge ustanove koje su osnovale privremene institucije na Kosovu i Metohiji kako bi svojim iskustvom, predanošću i ličnim kvalitetima njihovih pripadnika podigli nivo rada službi u koje se raspoređuju i tako svoje iskustvo i znanje stavili u službu svih građana", rekao je on.

Prema njegovim rečima, po ko zna koji put, ministarka bez portfelja u kosovskoj vladi, zadužena za dijalog sa Beogradom, Edita Tahiri nalazi za shodno da prikuplja političke poene obmanjujući građane i iznoseći poluistine u medije i sve to sa zvanične pozicije ministra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je na svom tviter nalogu napisala:

"Priština ambiciozno i van svih svojih nadležnosti. Šta je sledeće - biraju gradonačelnika Sidneja?"

Vlada Kosova donela je odluku o raspuštanju Civilne zaštite "koja je delovala kao paralelna bezbednosna struktura u opštinama na severu Kosova", objavio je ranije danas prištinski list "Koha ditore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.