Srbi na Kosovu ponovo bez telefona

Izvor: RTS, 26.Sep.2010, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu ponovo bez telefona

"Telekom Kosova" i pripadnici albanske specijalne policije uništili opremu "Telekoma Srbije" na centralnom Kosmetu. Meštani sprečili demontiranje predajnika na lokaciji Kurilovo u opštini Zubin Potok na severu Kosova. Osamdeset hiljada Srba na Centralnom Kosovu, Kosovskom pomoravlju i Štrpcu od jutros su bez signala mobilne telefonije "Telekoma Srbije", a Kosovsko pomoravlje nema ni fiksnu telefoniju. Bez signala MTS-a ostala je i Metohija jer je isključen i predajnik u Goraždevcu.

Radnici "Telekom Kosova" i pripadnici albanske specijalne policije Rosa uništili su bazne stanice mobilne telefonije "Telekoma Srbije" u Gračanici, Štrpcu, Koretištu u Kosovskom pomoravlju i Vitomirci kod Peći.
Domovi zdravlja u selima oko Gračanice su ostali i bez signala fiksne telefonije, čime je i onemogućena i komunikacija sa službom hitne pomoći. 
Radnici "Telekom Kosova" sa jakim snagama albanske policije krenuli su prema lokaciji Kurilovo u opštini Zubin Potok, na severu Kosova, ali su ih u demontiranju predajnika sprečili meštani. Na severu Kosova radi i fiksna i mobilna telefonija.
U opštini Zubin Potok u selu Dren zbog isključenja operatora protestovalo je nekoliko stotina Srba. Protest je završen posle dogovora kosovske policije i Kfora sa učesnicima protesta, a trenutno su pojačane snage Euleksa i Kfora.
Portparol Euleksa Hans Kristijan-Klasing je rekao za agenciju Beta da akcija isključivanja predajnika nije u nadležnosti Euleksa i da ne može da je komentariše, ali da je stav Euleksa da "komercijalna pitanja ne treba politizovati".
Od jutros na telefone nije bilo moguće dobiti i manastir Pećku Patrijaršiju gde će se za nedelju dana, 3.oktobra, obaviti svečani čin ustoličenja srpskog patrijarha Irineja.
Predstavnici srpske opštine Peć navode da je isključenjem predajnika u Goraždevcu prekinut jedini komunikacioni kanal sa ostalim delom Srbije.
Koordinator tehnike "Telekoma Srbije" za Kosovo i Metohiju Ilija Ivanović rekao je da su u jutros u 6.05 časova, jake policijske snage uništile opremu "Telekoma Srbije" na centralnom Kosovu, Kosovskom pomoravlju i Štrpcu.
"Sa ovim činom i silom koju su upotrebili Albanci, izvršen je veliki pritisak na preostale Srbe tako da su tri velike srpske enklave u ovom trenutku bez signala mobilne telefonije, a u delu Kosovskog pomoravlja je uništena i fiksna telefonija", rekao je Ivanović.
Iz "Telekoma Srbije" poručuju da nasilna akcija nad opremom telefonije na Kosmetu pokazuje "koliko je veliki problem onih koji su u Prištini poželeli da hitno prodaju takozvanu Poštu i Telekom Kosova, uključujući i otetu imovinu Telekoma Srbija, koja im ne pripada".
"Telekom Srbija" ističe da neće napustiti svoje korisnike i zaposlene na Kosovu i Metohiji, "kao što to nije učinjeno ni 1999. godine, niti marta 2004. godine, niti ovog proleća".
Kompanija saopštava da će potencijalne investitore i investicione banke upozoriti da ne kupuju Pošte i Telekom Kosova, jer je reč o spornoj imovini. Krajem avgusta, preko londonskog Fajnenšel tajmsa, mogući kupci već su upozoreni da je reč o imovini koja je oteta od "Telekoma Srbije".
Reagovanja na dešavanja na Kosmetu
Eparhija Raško-prizrenska i kosovsko-metohijska je saopštila da uništavanjem baznih stanica "Telekoma Srbije" na Kosovu prištinske vlasti šalju nedvosmislenu poruku srpskom narodu da nije dobrodošao u pokrajini. Eparhija je apelovala na međunarodne predstavnike da zaustave tu nehumanu akciju.
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da akcija isključenja signala srpskih operatera mobilne i fiksne telefonije u pokrajini destabilizuje srpsku zajednicu i da može dovesti u pitanje početak pregovora o Kosovu i Metohiji.
Ivanović je rekao da Albanci nisu sami krenuli u onesposobljavanje predajnika srpskih operatera telefonije na Kosovu i Metohiji i da za to imaju podršku dela međunarodne zajednice koji nije zainteresovan da dođe do početka dijaloga Beograd-Priština.
Srpska napredna stranka osudila je događaje na Kosmetu i pozvala predstavnike države da ne podležu pritiscima i da reaguju na pristojan i civilizovan način.
Član Glavnog odbora naprednjaka Nikola Šuvaković rekao je da se radi o grubim oblicima pritiska na ljude, čija su osnovna i ljudska prava ugrožena, čime albansko rukovodstvo u Prištini pokazuje da ne bira sredstva kada je u pitanju ostvarenje ciljeva koje su zacrtali.
Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković kaže da ta stranka najoštrije  osuđuje "vandalski čin albanskih secesionista".
"Ovo varvarstvo, koje je direktno odobreno iz Prištine, najbolji je pokazatelj da se na tlu južne srpske pokrajine pokušava da uspostavi lažna i destruktivna država Kosovo", ocenio je Petković.
Prema njegovoj oceni, rušenje najvitalnijih komunikacijskih objekta ima za cilj etnički čisto Kosovo i pokazuje "kako Hašim Tači zapravo vidi dijalog sa Beogradom".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Telekoma Kosovo uništavaju bazne stanice Telekoma Srbija

Izvor: Beta, 26.Sep.2010

KOSOVSKA MITROVICA, 26. septembra 2010. (Beta) - Radnici Telekoma Kosovo i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije Rosa od nedelje od 6.00 uništavaju bazne stanice fiksne i mobilne telefonije Telekoma Srbije širom Kosova gde žive Srbi...Koordinator tehnike izvršne jedinice Telekoma Srbije...

Nastavak na Beta...

Srbi na Kosovu treći dan bez telefonskih veza

Izvor: S media, 26.Sep.2010

Oko 80.000 Srba na Kosovu nema fiksnu i mobilnu telefoniju. Kosovsko Pomoravlje nema signal ni za fiksnu ni za mobilnu telefoniju, deo centralnog Kosova ima samo fiksnu, a Štrpce i Goraždevac nemaju mobilne veze.

Nastavak na S media...

ALBANCU UNIŠTILI OPREMU "TELEKOMA" NA KOSOVU, SRPSKE ENKLAVE BEZ MOBILNE TELEFONIJE

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010

Radnici "Telekom Kosova" i pripadnici albanske specijalne policije Rosa od jutros uništavaju bazne stanice mobilne telefonije "Telekoma Srbije" u Gračanici, Štrpcu, Koretištu u Kosovskom pomoravlju i Vitomirici kod Peći..GRAČANICA - Centralno Kosovo, Kosovsko pomoravlje i Štrpce od jutros su bez...

Nastavak na Kurir...

Osamdeset hiljada Srba na Kosovu bez mobilne telefonije

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Sep.2010

Osamdeset hiljada Srba na Kosovu ostalo je danas bez mobilne, a nekoliko hiljada bez fiksne telefonije, izjavio je danas koordinator tehnike izvršne jedinice Telekoma Srbije za Kosovo i Metohiju Ilija Ivanović. On je odbacio optužbe kosovskih privremenih institucija da Telekom Srbija radi bez

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Bez signala MTS-a i Pećka patrijaršija

Izvor: S media, 26.Sep.2010

Na brojeve Mobilne telefonije Srbije (MTS) danas nije bilo moguće dobiti monaštvo u Pećkoj patrijaršiji u kojoj će za nedelju dana biti ustoličen srpski patrijarh Irinej...Član Republičke radiodifuzne agencije Živojin Rakočević izjavio je Tanjugu da treba očekivati čitav niz dobro osmišljenih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.