Srbija će uvažiti kritike EU

Izvor: B92, 21.Feb.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija će uvažiti kritike EU"

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje objektivan izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera.

Ona je istakla da će Mekalister potvrditi da Srbija ozbiljno napreduje na evropskom putu.

"Očekujem da će izveštaj realno oslikati šta smo sve uradili u reformama, a pre svega na ekonomskom planu", rekla je Joksimović za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodala da će Srbija uvažiti sve kritike.

Upitana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prokomentariše to što je Mekalister prilikom svoje posete Beogradu u četvrtak istakao da država mora da garantuje slobodu medija, ona je odgovorila da su nema cenzure u medijima i da svako može da iznese kritiku.

"To je tema koja je najčešće spominjana. U društvu gde postoji cenzura medija ne možete o tome da pričate svaki dan", ocenila je ona.

Komentarišući zahtev za potpunom implementacijom Briselskog sporazuma, Joksimović je istakla da je Srbija započela implementaciju tog sporazuma u svim oblastima i da očekuje da će postignut sporazum o pravosući "deblokirati" otvaranje poglavlja 35.

"Bilo je veoma teško pronaći kompromisno rešenje za pravosuđe brisleski sporazum za nalaženje komprimisnog rešanje, u eu to zaista vrednuju i ja očekujem da će to sigurno otvoren put za otvaranje poglavlja 35", kazala je ona.

Prema njenim rečima, bio bi veliki uspeh kada bismo do kraja prve polovine ove godine uspeli da otvorimo poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

"Ne volim da govorim u rokovima, ali ako uspemo da u prvoj polovini godine otvorimo poglavlja, smatrala bih to dobrom dinamikom. Ova, 2015. godina će svakako biti godina za otvaranje poglavlja", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da ne očekuje da će Nemačka blokirati Srbiju, ali da očekuje prepreke iz regiona, pre svega iz Hrvatske.

"To se dešava u procesu pregovora, manje više je svaka zemlja to imala. Mi ćemo pokušavati da zaštitimo naše interese", poručila je Joksimović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.