Srbi održali protest, radnici Telekoma obezbeđuju bazne stanice,

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi održali protest, radnici Telekoma obezbeđuju bazne stanice,

KOSOVSKA MITROVICA - Četvrti dan zaredom korisnici mobilne i fiksne telefonije Telekoma "Srbija" i Telenora u delu Kosova i Metohije su u komunikacijskom mraku, pošto su predstavnici Regulatorne komunikacione agencije, u saradnji sa specijalnim jedinicama kosovske policije, onesposobili 40 baznih stanica tih mobilnih operatera, a radnici Telekoma obezbeđuju bazne stanice na severu Kosova.

Posle nasilnog isključenja repetitora, oko 100.000 korisnika mobilne i fiksne telefonije na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije ostali su bez signala. Signal srpskih operatera sada imaju samo Srbi na severu Kosova i Metohije .

Kreću i na sever Kosova?

Koordinator tehnike Telekoma "Srbija" - izvršne jedinice Kosova i Metohija Ilija Ivanović izjavio je da radnici Telekoma dežuraju i čuvaju bazne stanice na severu .

Cvetković: Diplomatijom do telefona

Isključenje mobilnih operatera iz Srbije na Kosovu je vrlo ozbiljan problem i Vlada će učiniti "bukvalno sve", osim posezanja za silom, da pomogne tim Srbima u enklavama, izjavio je danas premijer Mirko Cvetković.

Jedino što nećemo koristiti su nasilna sredstva, ali sva druga sredstva koja stoje na raspolaganju biće upotrebljena, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

On je objasnio da se radi o širokoj diplomatskoj akciji, na osnovu koje Srbija očekuje da se nađe prihvatljivo rešenje za Srbe u kosovskim enklavama.

Isključenje mobilne telefonije, istakao je Cvetković, vrlo je ozbiljan problem i Vlada će učiniti sve da pomogne tim ljudima.

"Radnici Telekoma Srbije obilaze naše objekte radi bezbednosti, jer imamo nekih najava da će da krenu i na sever Kosova " , rekao je Ivanović Tanjugu.

On je ocenio da uopšte ne bi bilo dobro da se na severu Kosova ponovi slična akcija i na taj način omogući presecanje telekomunikacija sa državom Srbijom.

"Moje mišljenje je da u ovom trenutku ne bi trebalo to da se desi, zato što bi se podigle tenzije i može doći do nepredviđenih okolnosti ", kazao je Ivanović.

Telekom je, kako se procenjuje, pretrpeo štetu od oko šest miliona evra.

Na pitanje da li je Telekom u stanju da za sedam dana obnovi uništenu opremu i stanje na terenu normalizuje, Ivanović je odgovorio da su radnici Telekoma "Srbija" spremni da u najkraćem mogućem roku obnove opremu i baznu stanicu koju su Albanci oštetili prilikom akcije isključenja repetitora.

"Od bezbednosti na terenu zavisi kada će se stanje u potpunosti normalizovati", rekao je on.

Tadić: Opasne namere

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je pre dva dana FoNetu da isključenja predajnika srpskih mobilnih operatera na Kosovu i Metohiji predstavljaju iskaz opasnih namera prištinskih vlasti.

"Smatram da je taj akt još jedan u nizu unilateralnih akata koji ne doprinose stabilnosti i predstavljaju sasvim jasno iskaz opasnih namera prištinskih vlasti, koje mogu dugoročno destabilizovati situaciju na Kosovu i Metohiji", upozorio je Tadić.

Ivanović: Zabrinjavajuća podrška Euleksa

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da predstavnici Euleksa poriču umešanost u ovu akciju, ali zabrinjava činjenica da je podržavaju.

"Pitanje u vezi repetitora sam postavio još prošle nedelje. U međuvremenu je bilo mnogo razgovora i na višem nivou i svaki put je Euleks poricao bilo kakvu umešanost u ovu akciju. Ono što je nedvosmisleno je njihova podrška toj akciji i to je ono što ozbiljno brine", istakao je Ivanović.

"Nije u pitanju samo tehnika, odnosno uklanjanje operatera, kako oni kažu, njihovo demontiranje, već, rekao bih, da dovodimo u pitanje čitavo stanovništvo koje živi južno od reke Ibar , a na taj način se ozbiljno krše ljudska prava, dovodi se u pitanje zdravlje tih ljudi i mnogo što šta", dodao je on.

Ivanović je poručio da će se problem rešavati političkim sredstvima na znatno višem nivou.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević istakla je da su za tu misiju prihvatljive akcije Regulatornog tela za telekomunikacije koje su usmerene protiv, kako je rekla, ilegalnih operatera mobilne telefonije.

"Euleks uopšte nije uključen u skidanje predajnika. On je prihvatio odluku Regulatornog tela za telekomunikacije protiv ilegalnih operatera mobilne telefonije na Kosovu. Samim tim što je Euleks prihvatio odluke ovog tela , ne meša se u njegov rad i odluke prihvata ", kazala je Gudeljevićeva Tanjugu.

Portparolka je dodala da je Euleks svestan značaja telekomunikacija kao osnovnog vida ljudskih prava i pozdraviće sve preliminarne mere kojima će biti pružena podrška ljudima koji su izgubili pokrivenost signalom mobilne telefonije.

Radujko: Šteta se meri milionima evra

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko je danas izjavio da je ta kompanija u stalnom kontaktu sa državnim organima u vezi sa prekidom telefonskog saobraćaja na Kosovu i Metohiji, ocenjujući da se, prema prvim procenama, šteta zasigurno meri u milionima evra.

"Ukoliko se stvore okolnosti za to, spremni smo da u roku nekoliko dana uspostavimo saobraćaj, zbog čega su naše ekipe već na terenu", rekao je Radujko.

Generalni direktor je nagasio da je za "Telekom Srbija" u ovom trenutku prioritetno da obezbedi uslugu korisnicima, dok će finansijske posledice onoga što se desilo biti analizirane i utvrđene u narednim danima, prenela je pres služba te kompanije.

Isključeno 26 od 28 predajnika

Predsednik prištinske Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAT) na Kosovu Ekrem Hodža izjavio je danas da je južno od reke Ibar isključeno 26 od 28 predajnika mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera.

"Regulatorna agencija je preduzela postupke za uklanjanje nelicenciranih operatere mobilne telefonije na celoj teritoriji Kosova, izuzimajući severni deo Mitrovice. Radi se o 28 stanica od kojih je 26 isključeno prema planu, dok je za dve stanice bilo poteškoća tehničke prirode", rekao je Hodža na konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara šta bi se dogodilo ako bi Srbija prekinula dovod fiksne telefonije 038 za telefonski sistem pod kontrolom kosovske vlade, Hodža je kazao da ne veruje da je to u interesu Srbije.

"Ako bi Srbija isključila kod 038 na Kosovu, bio bi to jedan dobar početak da međunarodni mehanizmi ubuduće imaju u vidu neophodnost određivanja međunarodnog državnog koda za Kosovo. Mislim da u ekonomskom pogledu nije u interesu Srbiji da preduzme takav postupak. A ako jeste, onda za nas neće biti fatalnih posledica", rekao je Hodža.

On je kazao da akcijom uklanjanja predajnika srpskih operatera nije bilo planirano i severno Kosovo.

Završen protest u Gračanici

U Gračanici je završen protestni skup Srba sa koga su lokalni čelnici pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i što pre spreči kosovske vlasti da Srbima zabrane korišćenje mobilne telefone srpskih operatera.

Okupljanje, koje je simbolično počelo u pet minuta do podneva, završeno je bez incidenata i najavljeno je i narednih dana sve dok ne dođe, kako su rekli organizatori, do ponovnog aktiviranja mobilne telefonije srpskih operatera.

Na skupu su govorili direktorka Doma zdravlja Rada Trajković, načelnik kosovskog okruga Goran Arsić, predsednik skupštine grada Priština Nebojša Nikolić.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da spreči kosovske vlasti da Srbima zabrane korišćenje mobilne telefone srpskih operatera.

Okupljeni su nosili transparente "Slepi, nemi, gluvi", "Vratite nam veze", "Nema mreže, zašto"?

Poslanici: Još jedan pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji

Predstavnici parlamentarnih stranaka ocenili su danas da isključenje signala srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji predstavlja kršenje ljudskih prava, ali i još jedan vid pritiska na Srbe koji žive južno od Ibra.

Šef poslanika "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija smatra da je to nesumnjivo pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji, ističući da je to nedopustivo.

"Na sasvim neprimeren način se Srbi izoluju i izlažu još dodatnom pritisku", rekla je Kolundžija i podsetila da je predsednik Srbije Boris Tadić najavio da će svi državni organi izvršiti maksimalan uticaj kako bi taj problem bio rešen.

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić istakao je da isključenje signala srpskih mobilnih operatera predstavlja flagrantno kršenje ljudskih prava, jer se nekome, kako je objasnio, ne može ukinuti i suspendovati pravo na komunikaciju, kao ni pravo da izabere operatera preko koga će komunicirati.

Ružić očekuje da država i Vlada Srbije učine sve kako bi problem bio razrešen, jer se, kako je rekao, pored problema u komunikaciji javlja i ozbiljniji, a to je problem bezbednosti.

Šef poslanika G17 plus Suzana Grubješić rekla je da isključenje signala mobilne telefonije vidi kao još jedan vid pritiska na Srbe koji žive južno od Ibra, što, kako je istakla, nije prvi put, jer je bilo problema u snabdevanju strujom, izlaskom iz kuća, nesigurnosti i nebezbednosti.

"To je samo još jedan od pritisaka na koji ne znam da li Srbija može da adekvatno odgovori, ali znam da ćemo učiniti sve da tim ljudima olakšamo život", istakla je Grubješić.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović slaže se da je to dodatni pritisak na Srbe kako bi nastavili sa iseljavanjem.

"Očekujemo da će napori predsednika Tadića i ostalih organa dati rezultate i da će se međunarodna zajednica dozvati pameti i narediti kosovskim vlastima da vrate srpske operatere", rekao je Petrović.

I opozicija smatra da je isključenje opreme mobilne telefonije nastavak pritisaka na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Lider SNS Tomislav Nikolić smatra da je isključenje signala mobilne telefonije udarac za Srbe koji se nalaze izvan teritorije četiri severne opštine i da je to poruka da treba da se sele ili u te opštine ili u Srbiju.

"Ovo bih svrstao u divljanje koje je palilo srpske kuće i crkve, samo što sad nije tako masovno i što je zavijeno u oblandu nekakve takozvane aktuelne vlasti", rekao je Nikolić.

Radikali su naveli da kosovske institucije na svaki mogući način pokušavaju da prekinu vezu između Srbije i Kosova i Metohije, a pre svega srpskog naroda koji je ostao da živi u pokrajini, a Nova Srbija da je to samo nastavak pritiska na preostale Srbe na Kosovu i Metohiji da prihvate takozvanu kosovsku vladu, njene propise i zakone.

"Poruka je da u toj nezavisnoj državi nemate šta da tražite - ili ćete saviti glavu pred Albancima i albanskom vlašću ili ćete napustiti Kosovo i Metohiju", rekao je zamenik predsednika poslaničke grupe NS Miroslav Markićević.

Srbi Sirinićke Župe: Tražimo pravo na komunikaciju

Srbi iz Sirinićke Župe, sa protesta koji je održan danas u Štrpcu, zatražili su od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da im omogući osnovna ljudska prava među kojima i pravo na komunikaciju.

Na protestu zbog nasilnog isključenja signala srpskih operatera mobilne telefonije, Srbi su zapitali šta će kosovske institucije sledeće uraditi u pravcu uskraćivanja osnovnih ljudskih prava srpskoj zajednici u pokrajini i da li je to pravo na život.

Na skupu, koji je završen mirnom šetnjom do crkve Sv. Jovana u Štrpcu, rečeno je da kosovske institucije, dok međunarodna zajednica ćuti, čine sve kako bi iselile pripadnike srpske zajednice sa Kosova i Metohije.

Radnici kosovske Regulatorne agencije za telekomunikacije tokom akcije isključenja srpskih operatera mobilne telefonije na Brezovici su pored isključenja signala Telekoma i Telenora oštetili opremu RTV "Herc" i KOSMA mreže - udruženih radio stanica Kosova i Metohije koji program emituju na srpskom jeziku.

Oba srpska emitera uredno su registrovana kod Nezavisne komisije za medije u Prištini, što nije bilo dovoljno da se njihova oprema sačuva.

U opštini Štrpce je bez signala srpskih operatera mobilne telefonije ostalo oko 12 hiljada Srba.


Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.