Slovenija: Sneg na severu i severozapadu, na prevoju Predel palo 44 cm

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 14:32

Slovenija: Sneg na severu i severozapadu, na prevoju Predel palo 44 cm

Zima se vratila na više kote severne i severozapadne Slovenije, a na prevoju Predel između Slovenije i Italije za manje od 24 sata palo je 44 centimetra snega.

Sneg je pao u delovima regiona Koruške, Gorenjske i Notranjske, objavio je slovenački sajt 24 ur.

I dalje pada sneg u Mežici u regionu Koruške, gde je jutros u sedam sati izmereno šest centimetara snega.

Snežna granica je najniža u Idrijskom regionu, gde je sneg padao i ispod 300 metara nadmorske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << visine.

Na Korenskom sedlu palo je čak 40 centimetara snega, a na Miklavžu na Gorjanci na sličnoj nadmorskoj visini samo jedan centimetar.

Najviše snega palo je u visoravni Julijskih Alpa.

Prema prognozi meteorologa, u Sloveniji će danas biti oblačno, a povremeno će padati kiša, dok će se snežna granica do večeri povećati na oko 1.200 metara nadmorske visine.

Upozoreno je da postoji veliki rizik od lavina u visoravni zapadnih i južnih Julijskih Alpa.

Za uobičajeno hiroviti april ovakve vremenske promene nisu neuobičajene u Sloveniji.

Ni u nižim predelima sneg u aprilu nije retka pojava, a ranije je padao i u maju i junu.

Poslednje snežne padavine u mestima ispod 500 metara nadmorske visine zvanično su zabeležene u Sloveniji 10. juna 1974. godine u naselju Nomenj u Bohinju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.