Izvor: RTS, 16.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije: Smenjen Nikolić

Rasprava u Parlamentu ostala u senci smene Tomislava Nikolića sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije i izbora Nenada Konstantinovića iz Demokratske stranke na tu funkciju.

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o akcizama i počeli raspravu o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama. Nastavak sednice zakazan za ponedeljak u 10.00 časova.

Sednica skupštinskog Odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za finansije na čijem dnevnom redu će biti zahtev za smenu predsednice tog tela Jorgovanke Tabaković, zakazana je za 19. januar u 10.30 časova.

Zahtev za smenu Tabakovićeve podnelo je šest članova Odbora iz redova vladajuće koalicije, tvrde u SNS-u.

Nakon smene Tomislava Nikolića sa mesta predsednika Administrativnog odbora, iz poslaničke grupe Napred Srbijo na čelu nekog skupštinskog odbora, pored Rabakovićeve, preostao je samo još Zoran Mašić koji je predsednik Odbora za poljoprivredu.

Administrativni odbor republičkog parlamenta odlučio je da izrekne novčane kazne poslanicima koji su opomenuti na sednicama.

Novčano su kažnjeni poslanici Srpske radikalne stranke Srboljub Živanović, Nataša Jovanović, Zoran Krasić, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević i šef posalničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić.

Svi sem Nataše Jovanović kažnjeni su sa po tri hiljade dinara, dok će ona morati da plati osam hiljada.

Međutim, razmatranje amandmana i predloga zakona ostala je u senci razrešenja Tomislava Nikolića sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije i izbora Nenada Konstantinovića iz Demokratske stranke na tu funkciju.

Uz veliko interesovanje medija, pojačano obezbeđenje i u prisustvu mnogih poslanika koji su na sednicu Administrativnog odbora došli iz radoznalosti, Nikolić je pročitao zahtev sedam poslanika vladajuće koalicije za njegovu smenu, u kojem se navodi da politički sukob radikala i naprednjaka otežava rad Odbora i Skupštine.

Za Konstantinovićev izbor glasalo je osam članova Odbora, protiv su bila tri člana Srpske radikalne stranke, dok je dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić bio uzdržan.

Poslanici Liberalno demokratske partije i Demokratske stranke Srbije, članovi odbora, nisu glasali jer su napustili salu pre razrešenja Nikolića.

Poslanik grupe manjina Esad Džudžević izjavio je da je bio uzdržan prilikom glasanja o smeni lidera SNS-a Tomislava Nikolića jer taj poslanički klub nije učestvovao u konsultacijama o njegovoj smeni.

Negodovanje opozicije 

Opozicioni poslanici negodovali su povodom izbora novog predsednika Odbora.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić smatra da je odluka o izboru novog predsednika Odbora iz redova vladajuće koalicije doneta bez dogovora sa svim parlamentarnim strankama, čime je prekršen princip da taj odbor pripada opoziciji.

Poslanik LDP-a Nenad Milić, pre nego što je napustio sednicu, rekao je da je smenom Nikolića i izborom novog predsednika Odbora problem samo odložen jer će sada druga grupa poslanika biti nezadovoljna zbog načina na koji je Nikolić smenjen.

Milić je negodovao zato što novi predsednik nije iz opozicije. I on je naveo da je time prekršen običaj da tim odborom predsedava predstavnik opozicije.

Konstantinović - nužno rešenje

Vladajuća koalicija predložila je razrešenje dosadašnjeg i izbor novog predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije, rekao je novoizabrani predsednik tog odbora Nenad Konstantinović.

"Opozicione stranke u roku od tri meseca nisu mogle da postignu dogovor o tome ko će biti predsednik Administrativnog odbora, pa je vladajuća koalicija preuzela odgovornost na sebe da deblokira Skupštinu i odbore", rekao je Konstantinović najavljujući efikasniji rad Odbora.

Komentarišući navode opozicije da je njegovim izborom narušena tradicija po kojoj mesto predsednika Administrativnog odbora pripada opoziciji, Konstantinović je podsetio da to mesto pripada najvećem poslaničkom klubu.

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da mesecima nije bilo moguće dogovorom rešiti problem vezan za funkcionisanje odbora i da je zbog toga vladajuća koalicija preduzela korake kako bi se ta situacija razrešila.

Kolundžija je navela da je izbor Konstantinovića trenutno rešenje i da će ubuduće sve biti rešavano dogovorom sa svim političkim partijama.

Nikolić smenu ne smatra političkim porazom

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da je očekivao da će biti razrešen sa funkcije predsednika Administrativnog odbora, ali da tu smenu ne smatra političkim porazom.

"Znam da je radikalima sve jedno ko će biti predsednik, bitno je bilo da ne budem ja, jer to je hir i bes i videli ste i sami da su se u odnosu na izbor narodnog poslanika iz DS-a mlako opirali", rekao je Nikolić.

Bivši predsednik Administrativnog odbora je izrazio očekivanje da posle njegove smene sa mesta predsednika tog odbora, poslanicima koji su iz SRS-a prešli u SNS, neće biti oduzeti mandati, istakavši da je evropski princip da poslanik raspolaže svojim mandatom.

U Srpskoj naprednoj stranci, smenu Tomislava Nikolića, kao posledicu dogovora Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, ocenjuju kao nešto što pokazuje "kako DS i SRS mogu da se vole" ako je to u njihovom partijskom interesu.

"Dogovor DS-a i SRS-a je pokazao kako je licemerna politička scena i da politička trgovina nikada nije u interesu građana Srbije, nego u interesu stranaka i njihovih lidera", rekao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović izjavio je da nije bilo konsultacija sa predstavnicima opozicije oko kandidata za novog predsednika administrativnog odbora, zbog čega SRS nije podržala izbor Nenada Konstantinovića.

"Dogovora o novom predsedniku administrativnog odbora nije bilo, pa je vladajuća koalicija na svoju ruku izabrala za predsednika Konstantinovića i stavila nas pred svršen čin", rekao je Martinović novinarima u parlamentu.

Martinović je najavio da će, ukoliko bude postignut dogovor da mesto zamenika predsednika administrativnog odbora pripadne opoziciji, radikali imati svog kandidata.

Akcize i administrativne takse

Raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama Skupština Srbije nastaviće u ponedeljak.

Na taj Predlog zakona podneto je 40 amandmana, a poslanici su razmotrili 19.

Izmene i dopune zakona koje je predložila Vlada kritikovali su poslanici SRS-a i DSS-a i ocenili da će imati štetne efekte na domaću privredu i standard građana.

Poslanici Srpske radikalne stranke tokom današnje rasprave ocenili su povećanje taksi i akciza kao veliko finansijsko opterećenje za građane Srbije i zalagali se za ukidanje nekih republičkih administrativnih taksi. 

Opozicioni poslanici su, takođe, ocenili da Vlada Srbije nema strategiju za rešavanje ekonomske krize i da usvojeni budžet nije restriktivan.

Tokom rasprave poslanici su se dotakli i istorijskih tema poput okupacije Srbije, istorijske uloge generala Dragoljuba Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu, ali i rata u BiH i Hrvatskoj i potrage za haškim optuženicima.

Rasprava o amandmanima na izmene i dopune Zakona o akcizama završena je tokom prepodnevnog dela sednice.

Dopunom Zakona o akcizama predviđa se povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo. Akcize i takse se povećavaju da bi se nadomestio manjak budžetskih prihoda zbog manjeg privrednog rasta od očekivanog, kao i smanjenje prihoda od carina, prouzrokovanog primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.