Parlament Republike Srpske oborio Inckovu odluku, jer je neustavna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 06:36

Parlament Republike Srpske "oborio" Inckovu odluku, jer je neustavna

Predsednik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić izjavio je večeras da je parlament Republike Srpske ''oborio'' odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka ne zato što opravdava bilo čije zločine već zato što je ta odluka, kako kaže, u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i sa Ustavom Republike Srpske.

Skupština RS je danas po hitnom postupku usvojila Zakon o neprimenjivanju odluke Incka o zabrani negiranja genocida, kao i izmene Krivičnog zakonika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojima se prvi put uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, a Stevandić kaže da će biti kažnjavan svako ko bude vređao Srpsku i njene narode, a to znači i Bošnjake.

''Ako i Bošnjake nazovete genocidnim u Republici Srpskoj, bićete kažnjeni. Nismo doneli ksenofoban zakon, već zakon koji je uskladu sa evropskim zakonodavstvom'', rekao je Stevandić gostujući na TV Pink.

Naveo je da se vodi hajka na Srpsku, ali i na kompletan srpski korpus, da je jedna od meta i Srbija, a da je cilj da Srbi budu optuženi kao negatori genocida.

''To nije istina, mi osuđujemo sve zločine, svi srpski predstavnici su ranijih godina dolazili u Srebrenicu da iskažu pijetet, ali niko od Bošnjaka nije dolazio u Bratunac. Ta haranga ne sme da se zanemeri, jer može da nanese veliku štetu i Srbiji'', rekao je Stevandić.

Na pitanje šta ako Bakir Izetbegović ponovi da su Srbi "genocidaši", Stevandić je kazao da će ga tužiti pred nadležnim tužilaštvom, a ako bude na teritoriji Republike Srpske biće uhapšen.

''Tu više nema nikakve priče, mi ne možemo korak nazad'', rekao je Stevandić.

Ukazao je da u Dejtonskom sporazumu piše da visoki predstavnik može da kreira odluke, ali ne da donosi zakone i da je prekršio i bonska ovlašćenja.

Kako kaže, Incko je nasuo benzin na nešto što je već tinjalo i ne postoji nikakvo uporište za tu odluku, sem medijske harange koja, smatra Stevandić, može da proizvede veoma negativne efekte za ceo srpski korpus.

Naglasio je da se treba boriti na civilizovan način i podsetio ne izjavu Inckovog naslednika, Kristijana Šmita da su i Srbi preživeli grozne stvari u BiH.

''Siguran sam da on to ne bi izjavio da nismo bili dostojanstveni. Moramo se dogovoriti o ovome, kao što je rekao i predsednik Aleksandar Vučić, kažnjavati sve zločine, ali ne ugrožavati ljudsko pravo na mišljenje'', rekao je Stevandić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska odlučuje o odgovoru na Inckov zakon

Izvor: B92, 30.Jul.2021

Narodne skupstine Republike Srpske održaće danas posebnu sednicu povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka...On je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" biće održana danas...Potpredsednik parlamenta...

Nastavak na B92...

Skupština RS-a proglasila zabranu negiranja genocida 'neprimjenjivom'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jul.2021

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je u petak, 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida. Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pogledajte zaključke partija iz RS povodom Inckovog nametanja zakona

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2021

BANJALUKA – Partije iz Republike Srpske sastale su se u ponedjeljak u Banjaluci povodom odluke visokog predstavnika Valenntina Incka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.