Skot: Nisam upoznat sa slučajem vize za Dikovića

Izvor: RTS, 12.Jan.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Nisam upoznat sa slučajem vize za Dikovića

Predstavnicima američke vlade je zakonom zabranjeno da komentarišu slučajeve obrade zahteva za vize jer bi time ugrozili nečiju privatnost, izjavio je za "Fonet" američki ambasador Kajl Skat upitan o slučaju načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića.
Skot je rekao da bi, ipak, mogao da dovede u pitanje neke pretpostavke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje su se pojavile u štampi, jer se one zasnivaju na pretpostavci da je zahtev za vizu odbijen, preneo je Fonet.

"Ja nisam upoznat sa tim", rekao je Skot.
Američki ambasador je rekao da je "generalno veoma optimističan u pogledu budućnosti odnosa SAD i Srbije" i ocenio da su ti odnosi dobri, prijateljski i da se produbljuju.
Saglasan sam sa ocenom ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da su odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država dobri, prijateljski i da se poboljšavaju, rekao je Skat na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u Beogradu, posle govora Dačića.
Upitan koja su najznačajnija pitanja u odnosima dve zemlje, Skot je rekao da smatra da su najvažnija pitanja regionalne prirode i da se odnose na saradnju radi mira i sigurnosti u regionu, kao i unapređenje odnosa zemalja u ovom delu Evrope radi sprečavanja sukoba.
Kao važan Skot je naveo i napredak u političkom dijalogu sa Prištinom kako bi se postigao cilj koji su zajedno postavili SAD, Evropska unija i Srbija, a to je potpuna normalizacija odnosa.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je juče da mu nije jasno zašto je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu odbila da izda vizu načelniku Generalštaba VS za odlazak na Konferenciju načelnika generalštabâ o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija.
Vulin je rekao da je general Diković hrabar i častan oficir kojim se Vojska Srbije ponosi, te da ništa u njegovom ratnom putu i životu ne može biti razlog da on ne dobije vizu za putovanje u SAD.
"Ova godina ključna ako ozbiljno shvatite izveštaje EK"
Ambasador SAD ocenio je da je odluka o neodržavanju parlamentarnih izbora dobra, jer će, ističe, parlament imati više prostora da se bavi reformama neophodnim za pridruživanje.
On, naime, smatra da će 2018. biti ključna godina za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji, preneo je Tanjug.
Evropska unija je, rekao je američki diplomata novinarima na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, jasno stavila do znanja da je posvećena priključivanju zemalja Balkana, da taj period do 2025. vide kao ključan.
"Ali, sa moje tačke gledišta, za Srbiju je 2018. od ključnog značaja. Mislim da ima puno prilika da se načini brz napredak na putu ka EU, da se ozbiljno uzmu pitanja koja su pokrenuta u Izveštajima Ek i reforme koje treba da budu sprovedene u Srbiji", rekao je Skot.
Na pitanje zbog čega je, po njegovom mišljenju, Srbija na vrhu liste evroskeptičnih zemalja i da li je i EU odgovorna za to, Skot je kazao:
"Politički lideri treba bolje da objasne sve benefite koje država već dobija, da je EU najveći donator, kao i da pruža pomoć i podršku Srbiji u procesu pridruživanja", istakao je američki ambasador.
On je priznao da su ljudi u Srbiji obeshrabreni, zbog dužine trajanja procesa, zbog problema sa kojima se suočava sama Unija, kao što je Bregzit i drugo.
"Zabrinuti su i u kom će smeru ići pridruživanje, između ostalog i zbog migrantske politike. Ali, mislim da je EU jasno poručila da je posvećena pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Skot.
Na pitanje da prokomentariše izveštaj američke administracije o "20-godišnjem napadu Vladimira Putina na demokratske institucije u svojoj zemlji i Evropi", te da Srbija treba da počne borbu protiv "malignog" uticaja Rusije, Skot je kratko poručio da je to dobar izveštaj sa dobrim detaljima.
"Vredi ga pročitati", zaključio je Skot.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ambasador Skot: Sporne pretpostavke o Dikoviću

Izvor: VOA, 12.Jan.2018

O vizi načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića za SAD se i danas priča, a zanimljiv komentar danas je dao i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, koji je rekao da se pisanje ovdašnjih medija o tom slučaju bazira na pretpostavci da je zahtev za vizu odbijen. Ambasador SAD u Srbiji...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.