Šešeljevo rešenje za Kosovo: Ovo je plan...

Izvor: Mondo, 28.Avg.2018, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešeljevo rešenje za Kosovo: Ovo je plan...

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da je razmena stanovništva najbolje rešenje za problem Kosova i Metohije.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Šešelj predlaže da se u 12 većinskih srpskih opština u južnoj pokrajini organizuje referendum na kom bi se Srbi izjasnili gde i kako hoće da žive. On dalje kaže da bi ljude iz udaljenih enklava, poput Štrpca i Orahovca, trebalo premestiti u Preševo, a tamošnje Albance prebaciti na Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << .

Šef radikala ističe da bi njegovu ideju tek trebalo razraditi i onda naći najbolji način da se zaštite svi Srbi u pokrajini.

Tači: Niko ne treba da strepi od korekcije granica

"Hitno bih inicirao da se naš narod na Kosovu na referendumu izjasni da li je za ostanak u Srbiji ili za neku drugu varijantu. A kada se to desi, onda imamo čvrst argument u rukama. Znači, ako 12 srpskih opština hoće da ostane u Srbiji, onda treba dalje da razgovaramo kako bismo došli do kompromisnih rešenja... Ne dolazi u obzir da predložimo da uzmemo sever Kosova, a da zauzvrat damo Preševsku dolinu. To je glupo, pa, nećemo valjda da dajemo svoje za svoje", rekao je Šešelj za "Informer".

On je kazao da je moguće razmeniti stanovništvo između opština na Kosovu i jugu centralne Srbije.

"Albanci iz Preševa mogu da se presele u Štrpce, a Srbi iz Štrpca da dođu u Preševo. To bi bila civilizovana razmena stanovništva koju bi dogovorili Srbi i Albanci, ako im tako odgovara. Albanci bi tamo dobili stabilniju vlast, a nama je kao državi jako značajno da u jednoj pograničnoj opštini živi srpsko stanovništvo, a ne stanovništvo nacionalne manjine koja je neprijateljski orijentisana prema Srbiji...", objasnio je Šešelj.

Govoreći o "zamrznutom konfliktu" kao jednom od rešenja, lider SRS smatra da je on održiv, ali samo na određeno vreme.

"Iskreno, nadam se da ćemo jednog dana doći u situaciju da povratimo i ono što je srpsko u Albaniji. Veliki deo stanovništva severne Albanijed jesu albanizovani Srbi. To je ono što želim i što je dugoročna namera. Ako se ukažu istorijske okolnosti, a ja budem u poziciji i odlučuje, iskoristiću to", poručuje Šešelj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Vojislav Šešelj

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Kostreš: Šešelj bi opet da seli i unesrećuje građane

Izvor: B92, 28.Avg.2018

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš osudio najnovije izjave lidera SRS Vojislava Šešelja o "razmeni stanovništva" između delova Srbije i Kosova.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.