Šefovi diplomatije EU danas u Sarajevu

Izvor: Blic, 27.Mar.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatije EU danas u Sarajevu

U Sarajevu se danas očekuje dolazak četiri šefa diplomatija zemalja EU, Austrije, Velike Britanije, Mađarske i Hrvatske, koji će o aktuelnoj situaciji i „pat poziciji“ u kojoj se našla ta država na svom evropskom putu, razgovarati sa najvišim predstavnicima BiH.

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc je uoči svoje prve zvanične posete Sarajevu izjavio da nikakav novi plan Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za BiH ne može dati rezultat, sve dok ta država sama ne pokaže dovoljno spremnosti za provođenje reformi.

Kurc, koji će u Sarajevo doputovati zajedno sa mađarskim kolegom Janošom Matonjijem, upozorio je da je BiH sama odgovorna za situaciju u kojoj se nalazi jer, kako kaže, nije iskoristila ponude koje je Unija do sada davala, uključujući pokušaj posredovanja kako bi se našlo rešenje za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci.

Kurc je u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“ rekao da će se EU iscrpno pozabaviti analizom koja će pokazati zbog čega ponude date BiH nisu dovele do očekivanih rezultata i šta bi dalje trebalo preduzeti.

"Za mene je jedno jasno: svaki novi plan za BiH koji izradi EU neće funkcionirati sve dok BiH ne pokaže dovoljno spremnosti za reforme", rekao je šef austrijske diplomatije.

On smatra da, uz ostale promene, BiH treba i promenu ustva iz Dejtona jer on, kako kaže, samo potiče "etnocentralističko delovanje" i podržava "centrifugalne tendencije", a uz to su neki delovi ustava prepreka poštovanju ljudskih prava.

Kurc je istakao da uprkos postojećim problemima suverenitet i teritorijalni integritet BiH ostaju neupitni i istovremeno je osudio pokušaje izvlačenja „sitne političke koristi“ povlačenjem poređenja između Ukrajine i BiH.

Njegov mađarski kolega Martonji takođe smatra da poltiičari u BiH moraju da preduzmu odgovornost i ispune uslove koje je posavio Brisel u interesu nastavljanja procesa integracija u EU.

Obaveza je izaći iz trenutne pat-pozicije institucija i unutrašnje politike u interesu stvaranja javnog dobra, to jest u interesu uspešnog obračuna s korupcijom, rekao je Martonji za „Avaz“.

On je za mirne demonstracije, koje gotovo dva meseca traju u Sarajevu i još nekim gradovima Federacije BiH, rekao da su u skladu sa demokratskim izražavanjem i u potpunosti je osudio nasilno uništavanje javne imovine.

Ocenio je da je poruka talasa socijalnog nezadovoljstva u skladu sa onim što Brisel očekuje od domaćih političara u BiH, a to je, kako je rekao, da rade u interesu daljneg napredovanja na putu ka integracijama u EU.

„

Buduće članstvo u EU zajednička je vizija Bošnjaka, Srba i Hrvata, i to je potvrdilo nedavno istraživanje javnog mnijenja, gde se ispostavilo da ovo pitanje ima podršku 80 posto građana, što znači da postoji društveni konsenzus“, rekao je Martonji.

Dolazak hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić u Sarajevo se očekuje sutra i ona će se, kako je najavljeno, sastati sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Saveta ministara Vjekoslavom Bevandom i svojim BiH kolegom Zlatkom Lagumdžijom.

Razgovarat će i sa Peterom Soerensenom, šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ona će sa svojim domaćinima, kako je javila agencija Hina, razgovarati o hrvatskog predlogu za razgovor o novom pristpu evropskoj perspektivi BiH koji predviđa da dosadašnji preduslovi za početak postaju deo ukupnog procesa pristupanja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: EU da ne izubi BiH iz vida

Izvor: B92, 27.Mar.2014

Sarajevo -- Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio da je BiH u problemima i da o tome najbolje svedoče nedavni protesti u gotovo celoj zemlji..."Radi se o opravdanim i veoma realnim zahtevima građana koji se neće sami rešiti. Politički odgovorne osobe u BiH su pozvane da sa građanima...

Nastavak na B92...

Hague: Zagovaram članstvo BiH u EU i NATO savezu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Mar.2014, 12:56

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da osobno zagovara buduće članstvo BiH u EU i NATO,  ali će se to, kako kaže, dogoditi samo ako ona uspije funkcionirati  kao cjelovita država. Razlozi za raspad BiH naići će na snažan otpor Ujedinjenog Kraljevstva i međunarodne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.