Izvor: B92, 29.Sep.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa za promene u Severnoj Koreji?

Beograd -- Izveštaji o bolesti severnokorejskog vođe Kim Džon Ila izazvali su spekulacije o tome kakve promene očekuju državu u slučaju Kimove smrti, javlja Glas Amerike.

Severnokorejska vlada je jedna od najtajnovitijih na svetu, pa se mnogi stručnjaci za Koreju u SAD slažu da je gotovo nemoguće da bilo ko osim vladara u Pjongjangu zna šta bi moglo da se dogodi posle smrti Kim Džong Ila.

U nedostatku pouzdanih informacija, stručnjaci kao što je Geri Sejmor, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor studija u Savetu za spoljnopolitičke odnose, kažu da jedino mogu da – nagađaju.

"Toliko toga je nama nepoznato, a posebno ne razumemo dinamiku unutrašnjeg procesa odlučivanja unutar severnokorejske elite", navodi on.

Pitanje ko bi mogao da nasledi Ila je – velika misterija.

Koliko zapadni eksperti znaju, ne postoji protokol o nasleđivanju tog položaja.

Kim Džong Il došao je na vlast posle smrti svog oca, Kimg Il Sunga, 1990-ih.

Kim Džong Il ima nekoliko odrasle dece, ali Geri Sejmor kaže da nije jasno da li će oni nastaviti porodičnu dinastiju.

"Oni su ili u nemilosti jer su se loše ponašali, ili su previše mladi da bi bili kredibilni kandidati. Zato je, po mnogima, verovatnije da će se uspostaviti neka vrsta kolektivnog rukovodstva, uključujući i vojne i visoke partijske funkcionere, umesto jednog dominantnog lidera", navodi Sejmor.

Gordon Flejk, izvršni direktor Fondacije Morin i Majk Mensfild, koja promoviše američko-azijske odnose, kaže da bi kolektivno rukovodstvo Severne Koreje većinom, ako ne u potpunosti bilo vojno.

Stručnjaci kao što je Flejk ne očekuju veće reforme ili promene bez obzira na to ko nasledi Kima.

"Vojska je, po svemu sudeći, najzatvorenije, najreakcionarnije i konzervativnije telo u severnokorejskom društvu. Zato mi je teško da zamislim da će se oni ponašati drugačije", smatra Flejk.

Bred Gloserman, izvršni direktor Pacifičkog foruma Centra za strateške i međunarodne studije u Honoluluu na Havajima, očekuje da će Severna Koreja sa vojnim rukovodstvom postati još represivnija.

"Mislim da će postati još nefleksibilnija, biće još teže prozreti šta se događa. Rukovodstvo će se suočiti sa velikom krizom oko nasleđivanja Kima, što će podstaći sve njene konzervativne, reakcionarne pobude", kaže Gloserman.

Gari Sejmor kaže da bi se novi, još represivniji vojni režim u Pjongjangu, čuvao svake nestabilnosti.

"Stanovništvo je veoma potlačeno, a vlada održava moćni aparat unutrašnje bezbednosti. Teško je očekivati da će iznenada doći do kolapsa te države", navodi on.

Stručnjaci su gotovo jednoglasni da će vlada posle Kima želeti da sačuva svoje nuklearno oružje.

Međutim, Bred Gloserman vidi severnokorejski nuklearni arsenal kao manju pretnju od pakistanskog, budući da, po svemu sudeći, postoji veća sloga u vladi u Pjongjangu nego u Islamabadu.

U svakom slučaju, stručnjaci će nastaviti da prate sve vesti i svaki delić informacija koje stižu iz Pjongjanga, koje bi mogle da nagoveste budućnost Severne Koreje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.