Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2018, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit u Sofiji: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Čelnici Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа okupili su se u Sofiji na samitu o evropskoj perspektivi, rаzvoju i sаrаdnji. Srbiju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Usvojena Deklaracija kojom je EU potvrdila podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

15.23 - Lideri zemalja regiona potpisali su izjavu podrške digitalnoj agendi Zapadnog Balkana. Izjavu su potpisali premijer Crne Gore Duško Marković, predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedniš‡tva BiH Balkir Izetbegović, predsednik Kosova Hašim Tači.

Izjavu su prihvatili i premijer Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama, koji više nisu u Sofiji.

Pored toga, ministri energetike Srbije i Bugarske, Aleksandar Antić i Temenuška Petkova su u Sofiji potpisali zajedničku izjavu o izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

15.12 - Premijer Bugarske Bojko Borisov je rekao da će biti problem ako Zapadni Balkan "ostane po strani".

"Treba razmisliti o bržoj integraciji", poručio je Borisov.

15.04 - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je na konferenciji za novinare da je integracija Zapadnog Balkana prioritet EU.

Tusk je poručio da agenda za povezivanje nije alternativa ili zamena za proširenje.

"Nema plana B, budućnost Zapadnog Balkana je u EU", izjavio je Tusk.

14.54 - Vučić je s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

Dvoje sagovornika su ocenili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapredjenju dijaloga s Prištinom, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

14.35 - Vućić i premijerka Velike Britanije Tereza Mej su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje Srbija zemlja sprovodi.

Oni su ocenili da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Vučić je pozvao premijerku Velike Britanije da poseti Srbiju.

14.25 - Evropska unija ponovo potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, navodi se između ostalog u Deklaraciji iz Sofije kao zaključak Samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

14.13 - Domaćin sastanka, premijer Bugarske Bojko Borisov objavio je na Tviteru fotografiju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, uz rečenicu "Ujedinjeni smo jači".

Together in #Sofia@avucic & @HashimThaciRKS

United we stand strong!#EU2018BG#EUWesternBalkanspic.twitter.com/eTYjUL35ep

13.50 -  Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji ravnopravan tretman Kosova i liberalizaciju viza, saopštio je njegov kabineta.

12.45 - Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, u razgovoru sa Vučićem, rekao da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine.

Izvor: Agencije

12.22 - Vučić je razgovarao sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evrointegracijama i o dijalogu sa Prištinom.

Са председником Владе Краљевине Шведске Стефаном Левеном о економским реформама, пословању шведских компанија у Србији, европском путу и о стању дијалога са Приштином. pic.twitter.com/dxBDHXR4TP

Vučić je zamolio švedskog premijera da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Leven je pozdravio ekonomske reforme u Srbiji, kao i napredak na polju evrointegracija, ponudivši pomoć svoje zemlje u daljem procesu, dodaje se u saopštenju.

12.10 - Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, razgovarali su u Sofiji, na marginama Samita EU - Zapadni Balkan, o mogućnostima približavanja razlika u sporu oko imena Makedonije.

11.50 - Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je skepsu povodom mogućnosti proširenja Evropske unije u bliskoj budućnosti.

Izvor: Agencije

11.08 - Predsednik Vučić je na Tviteru naveo da je, pred početak Samita, razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama.

У Софији пред почетак самита ЕУ Западни Балкан разговарао сам и са председником Владе Републике Хрватске @AndrejPlenkovic о билатералним односима и европским интеграцијама. pic.twitter.com/hTkn8FOfwG

Vučić je, kako je objavljeno, o evrointgracijama Srbije odvojeno razgovarao i s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

On je imao bilateralne sastanke i sa predsednicom Litvanje Darijom Gribauskajte, premijerom Luskemburga Haviejrom Betelom i ambasadorom Španije Pablom Garsijom čiji premijer Marjano Rahoj ne učestvuje na samitu zbog učešća Kosova.

11.00 - Ministаrkа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаnа Mihаjlović kazala je da je značajno što Srbija prisustvuje Samitu u Sofiji, jer se tamo nalaze svi koji odlučuju o budućnosti Evropske unije (EU).

"Znаčаjno je dа Srbijа bude tаmo gde se rаzgovаrа o povezivаnju, bilo dа je reč o ekonomiji, trаnsportu ili energetici. Vаžno je dа idemo kа EU, ne sаmo Srbijа, već ceo region, jer kаo što mi ne možemo bez EU, tаko ni EU ne može bez nаs", reklа je Mihаjlović zа Televiziju Prvа.

10.50 - Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je očekivanje da će današnji samit EU i Zapadnog Balkana dati novi zamah evropskoj perspektivi regiona.

Izvor: Agencije

U izjavi novinarima pre početka Samita u Sofiji, Han je rekao da je optmisita i da nova strategija EU za proširenje na Zapadni Balkan jasno naglašava da postoji perspektiva za sve, na osnovu pojedinačnih zasluga.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je ocenio da je moguće da Srbija i Crna Gora do 2025. postignu dogovor o članstvu u EU.

9.57 - Han je posle razgovora sa Vučićem na Tviteru napisao da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

With @predsednikrs@avucic and @eucopresident at #EUWesternBalkansSummit. #Serbia remains a key player for regional stability. Together, we will use momentum generated by todays summit. Discussed next steps on #Belgrade’s #, incl. on the ruleoflaw. pic.twitter.com/R9AqBw4J3O

9.12 - Kako je iz Sofije javila reporterka N1, naglasak neće biti na proširenju Unije, već će fokus pre svega biti političko i ekonomsko povezivanje - kako EU sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i zemalja regiona međusobno.

Na marginama Samita dva spora privlače pažnju - grčko-makedonski, kao i Srbije i Kosova, javlja reporterka N1.

8.21 - U ovom formatu, lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije poslednji put su se sreli još 2003. godine u Solunu, kada je prvi put regionu obećana evropska perspektiva.

Pred Samit u Sofiji je održan čitav niz bilateralnih sastanaka, između ostalog i sastanak Evropske narodne partije, ali i neformalna večera koju je predsednik Evroposkog saveta Donald Tusk organizovao za lidere zemalja EU.

Visoka predstavnica EU Federika Mogereini, posle sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova u Sofiji poručila je da u dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu treba da bude ostvaren definitivni napredak kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri EU i Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji, Han optimista

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2018

Čelnici EU i Zapadnog Balkana okupili su se danas u Sofiji na samitu koji bi prvi put posle Soluna 2003. trebalo da potvrdi evropsku perspektivu regiona...Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je očekivanje da će današnji samit EU i Zapadnog Balkana dati novi zamah evropskoj perspektivi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu

Izvor: RTS, 17.Maj.2018

Lideri Evropske unije i zemalja članica EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa...

Nastavak na RTS...

Brnabić za N1: Srbija dobila najviše prostora u Sofiji

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Sofiji za N1 da je Srbija na Samitu Evropske unije i Zаpаdnog Bаlkаnа u glavnom gradu Bugarske, predstavljena na najbolji mogući način...Srbija je na Samitu do sada dobila najviše prostora, rekla je premijerka za N1 i istakla da je nakon predsednika...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.