STEJT DEPARTMENT DAO ZELENO SVETLO: Moćne rakete vredne 650 miliona dolara idu za Saudijsku Arabiju, rat se nastavlja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2021, 21:44

STEJT DEPARTMENT DAO ZELENO SVETLO: Moćne rakete vredne 650 miliona dolara idu za Saudijsku Arabiju, rat se nastavlja!

Još samo Kongres da ratifikuje

Američki Stejt department dao je zeleno svetlo za potpisivanje sporazuma sa Saudijskom Arabijom za kupovinu raketa u vrednosti od 650 miliona dolara. Pentagon je u četvrtak saopštio da je dobio odobrenje za potencijalnu prodaju raketa "vazduh-vazduh" u vrednosti od 650 miliona dolara Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Američka agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA), koja nadgleda transfer tehnologije između SAD i stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << partnera, saopštila je u četvrtak da je Stejt department dao odobrenje za prodaju projektila presretača Saudijskoj Arabiji.

Reč je o oružju AIM-120 i naprednim raketama "vazduh-vazduh" srednjeg dometa (AMRAAM), radarski vođenim projektilima koje je napravio Raytheon, a koje koriste avioni presretači za obaranje drugih aviona. Ima domet do 40 nautičkih milja, a njegove najnovije verzije imaju funkcije protiv ometanja.

Prema američkom državnom mediju "Glas Amerike", cena od 650 miliona dolara pokriva 280 AMRAAM-a i namenjena je da se popuni arsenal saudijskih raketa usred redovnih obaranja bespilotnih letelica Huta koje doleću iz Jemena, a koje ciljaju civilnu i vojnu infrastrukturu unutar kraljevstva.

Dogovor nije finalizovan, a Kongres će takođe morati da da svoje odobrenje pre nego što prodaja bude mogla da se nastavi. Međutim, u odobrenju Stejt departmenta se tvrdi da se potvrđuje da prodaja ne krši postojeće zakone i da neće narušiti strateški balans snaga u regionu, preneo je Sputnik International.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.