SRPSKI HEROJ KOJI JE ZVERSKI MUČEN: Odsekli mu ruke, umro u jezivim mukama koje su se dugo krile od javnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2022, 00:39

SRPSKI HEROJ KOJI JE ZVERSKI MUČEN: Odsekli mu ruke, umro u jezivim mukama koje su se dugo krile od javnosti

Sahranjen je u tajnosti, po mraku, u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju.

Srpski heroj, revolucionar, čovek koji se usudio da izvrši atentat na Franca Ferdinanda - Gavrilo Princip, svoje poslednje godine svog života proveo je u najgorim mogućim mukama, ali se o tome malo pričalo.

Kada je uhapšen zbog ubistva, prvo je odveden u tamnicu kazamata Terezin, između Praga i Drezdena, gde su prebačeni zaverenici i pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, učesnici u Sarajevskom atentatu. Tu su počele njegove muke. Bio je okovan, izgladnjivan…svaki dan mučenja su bila sve gora. Zabadali su mu eksere u telo, pustili pacove da ga grizu, a priča se i da su mu ruke vezali za zid, a na kraju i odsekli.

Danas ovakva mučenja ne mogu ni da se zamisle. Postoje i tvrdnje da je postojalo jedno bure koje je imalo iznutra zakucane eksere, u koje bi ubacili Gavrila i kotrljali ga do iznemoglosti.

Usled ovih zverskih mučenja, spao je na samo 30 kilograma, iznemogao i slab umro je 28. aprila 1918. godine, navodno od tuberkoloze, ali se pretpostavlja da je umro od jezivih muka koje su mu priređene.

Sahranili su ga četvorica austrougarskih vojnika, koji su o tome morali da ćute, međutim, jedan od njih, Čeh František Lebl je posle rata stavio češku zastavu na grob.

Principovi posmrtni ostaci su preneti u Sarajevo 1920. godine, gde se i danas nalaze.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.