Ministarstvo prosvete nije pozvalo na obaveznu vakcinaciju dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2021, 12:58

Ministarstvo prosvete nije pozvalo na obaveznu vakcinaciju dece

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da odluci o načinu nastave prethode temeljne analize rizika po zdravlje, pre svega, dece, ali i svih zaposlenih u obrazovno-vaspitnom sistemu.

Analize poput broja zaraženih, vakcinisanih, procenta pozitivnih testova, sprovođenja ključnih mera strategije ublažavanja rizika i drugih pokazatelja na nivou svake lokalne samouprave, odnosno obrazovnih ustanova uradiće relevantne zdravstvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << institucije, lokalne samouprave i školske uprave i predložićemo članovima Kriznog štaba uskoro model nastave, navodi se u saopštenju.

Odluka o odvajanju dece u dogovoru sa Kriznim štabom

Ružić je rekao da će taj resor odluku o nastavi u novoj školskoj godini doneti konsultujući Krizni štab, ali nije direktno odgovorio na pitanje da li će vakcinisana deca starija od 12 godina ići na nastavu, a ona koja nisu imunizovana biti na onlajn nastavi, što je kao jedino logično rešenje ocenio epidemiolog dr Predrag Kon.

Ružić je za Kurir istakao da su u svakom trenutku prioritet zdravlje i bezbednost dece i zaposlenih.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju u zemlji. Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji s kriznim štabom", rekao je Ružić.

Prethodno je član Kriznog štaba dr Predrag Kon u intervjuu za "Kurir" rekao da odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina vidi kao jedino logično za početak školske godine.

"Najvažniji cilj nam je očuvanje zdravlja čitavog stanovništva, a za to je, pa i za sve druge oblasti kao što je i način obrazovanja, jedan od uslova da se u što većem broju vakcinišemo", podseća Ružić i dodaje da do početka školske godine nije ostalo još puno dana, a da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi, koja u velikoj meri zavisi od broja vakcinisanih građana.

Prvi potpredsednik vlade kaže: "Apelovali smo i na škole jučerašnjim dopisom da putem svojih kanala komunikacije informišu roditelje o potencijalnim mogućnostima vakcinacije učenika iznad 12 godina, na šta su ukazale domaće zdravstvene ustanove, kao što je Institut za javno zdravlje 'Milan Jovanović Batut', kao i Svetska zdravstvena organizacija, sve u skladu sa preporukom Kriznog štaba. Naglašavam da je intencija dopisa bila isključivo u funkciji informisanja o značaju vakcinacije i preporukama struke, a ne da poziva na obaveznost vakcinacije, što kao ministar prosvete ne mogu ni da učinim".

On naglašava da svi treba da slušamo šta struka, odnosno nadležne zdravstvene institucije, kao i resorno Ministarstvo preporučuju, a da je Ministarstvo prosvete jedino u mogućnosti da apeluje, informiše i pomogne opštem cilju.

"Tako škole mogu samo da kroz nastavnička veća, savete roditelja iskoriste mogućnost da obaveste roditelje o potencijalnim modelima vakcinacije i o tome razgovaraju, a posebno je to važno, s obzirom na činjenicu da u javnosti kruže puno dezinformacija koje usporavaju našu borbu protiv virusa kovid-19", kaže on.

On je dodao da se u dopisu, izražava zahvalnost svim zaposlenima u prosveti koji su se do sada vakcinisali, a kojih ima oko 50 odsto od ukupnog broja, ali što je nedovoljno za dostizanje kolektivnog imuniteta potrebnog za lakše donošenje odluke države da se nastava organizuje u mnogo regularnijim okolnostima.

"Stoga pozivam, pre svega, prosvetne radnike, ali i roditelje da pristupe procesu imunizacije", naveo je ministar.

Dveri protiv vakcinacije dece

Dveri su saopštile danas da se protive obaveznoj vakcinaciji dece i osuđuju svaki oblik pritiska.

Dveri kao pritisak ocenjuju preporuke Ministarstva prosvete školama da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu, ocenjujući da je "ugrožavanje zdravlja najmlađih, pod plaštom borbe protiv epidemije, vrhunski cinizam".

U saopštenju dodaju da su "zgroženi idejom" da vakcinacija maloletnih bude rešenje koje treba da pokrije neprincipijelnosti u vođenju epidemiološke krize, koja se dešava, kako kažu, pod dirigentskom palicom Kriznog štaba.

Podsećaju da su već polovinom juna kada je odobrena Fajzerova vakcina za decu od 12 do 15 godina pozvali roditelje na krajnji oprez.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Vakcinisano oko 50 odsto prosvetara, o početku škole posle analiza rizika po zdravlje

Izvor: Danas, 06.Avg.2021

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je do danas oko 50 odsto zaposlenih u prosveti vakcinisano protiv korona virusa i najavio da će pre odluke o načinu izvođenja nastave od 1. septembra biti sprovedene "temeljne analize" rizika po zdravlje, pre svega, dece,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.