Rusija smanjila protok gasa kroz Severni tok 1 na 20 odsto kapaciteta

Izvor: Beta, 27.Jul.2022, 13:02

Rusija smanjila protok gasa kroz Severni tok 1 na 20 odsto kapaciteta

Ruska kompanija Gasprom je danas smanjila količinu prirodnog gasa koji teče glavnim gasovodom Severni tok 1 iz Rusije u Evropu na 20 odsto ukupnog kapaciteta.Za najnovije smanjenje isporuke gasa Rusija je okrivila tehničke probleme, ali Nemačka to smatra političkim potezom kojim se podstičpe neizvesnost i podižu cene dok traje rat u Ukrajini.Gasprom je smanjenje najavio u ponedeljak navodeći popravke kao razlog, što je podstaklo strahove da bi Rusija mogla isključiti gas u potpunosti kako bi izvršila pritisak na Evropu koja pokušava da skladišti gas za zimu.Podaci na sajtu Severnog toka i šef regulatora nemačke mreže Klaus Miler potvrdili su smanjenje."Gas je sada deo ruske spoljne politike i verovatno ruske ratne strategije", rekao je Miler..Vlade država članica EU juče su se složile da smanje upotrebu prirodnog gasa kako bi se zaštitile od daljih rezova u snabdevanju Rusije.Nacrt zakona ima za cilj smanjenje potražnje za gasom za 15 odsto od avgusta do marta kroz korake koji nisu obavezujući za države.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Cene gasa u EU najviše od marta

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2022

Cena prirodnog gasa u Evropi popela se na najviši nivo od marta nakon što je Rusija u sredu iz tehničkih razloga smanjila isporuke gasovodom "Severni tok 1". U sredu ujutru, avgustovski fjučersi u trgovačkom centru TTF u Holandiji nakratko su premašili 2.400 dolara za hiljadu kubnih metara...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.